Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η 29η Σεπτεμβρίου

314

25/9/2014

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και υπολογίζεται ότι περίπου 17.3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2014, που έχει ορισθεί την 29η Σεπτεμβρίου, υλοποιεί μια σειρά από ενημερωτικές ενέργειες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη σημασία της πρόληψης.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε, κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την Κολπική Μαρμαρυγή, η οποία, έχει συχνότητα στο γενικό πληθυσμό περίπου 1%, είναι η συχνότερη αρρυθμία και αποτελεί κύρια αιτία πρόκλησης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων ανεξάρτητα εάν πρόκειται για παροξυσμική ή μόνιμη.

Αυτά τα επεισόδια είναι ιδιαίτερα καταστροφικά και με πολύ άσχημη πρόγνωση. Ο κ. Καλλικάζαρος, επίσης, ανέφερε στοιχεία σχετικά με τη Φλεβική Θρομβοεμβολή, μια νόσο με την οποία διαγιγνώσκονται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη κάθε χρόνο ενώ εκτιμάται ότι 543,454 θάνατοι σε ετήσια βάση σχετίζονται στην Ευρώπη .

Για τη θεραπεία της νόσου, νέα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κατέδειξαν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα για τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία με παράλληλη ελάττωση της συχνότητας αιμορραγίας.

Ενδεικτικά, η απιξαμπάνη, που πολύ πρόσφατα έλαβε ένδειξη για θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολής, μείωσε κατά 69% τον κίνδυνο αιμορραγίας σε σχέση με τη χορήγηση ενοξαπαρίνης και ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Φούσας, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε αναφέρθηκε στην επαναγγείωση του μυοκαρδίου, μια από τις κυριότερες μεθόδους θεραπείας στην καρδιολογία. Τόνισε ότι η απόφαση για την εφαρμογή της θεραπείας αυτής πρέπει να λαμβάνεται από την Καρδιαγγειακή ομάδα και κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης της πάθησης και της συμπτωματολογίας του ασθενούς, την ανατομία των αρτηριών της καρδιάς και τη φυσιοπαθολογία, προκειμένου να επιτυγχάνεται το μέγιστο όφελος για τον ασθενή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει προγραμματίσει τις εξής δράσεις:

•Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου: Τοποθέτηση περιπτέρου, με υγειονομικό εξοπλισμό για καρδιολογικό screening (εξέταση) κοινού στην οδό Βουκουρεστίου στο City Link. Θα συμμετέχουν Εθελοντές Καρδιολόγοι για να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στο κοινό και θα δοθεί ενημερωτικό υλικό στο κοινό.

•Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου: Ποδηλατάδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την προώθηση της τακτικής άσκησης ως σημαντικό παράγοντα για την υγεία της καρδιάς. Οι ποδηλάτες θα συγκεντρωθούν στο Ζάππειο στις 17.00.

•Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014: Συνδιοργάνωση Αγώνα Δρόμου “CARDIO RUN” και σύνθημα “Τρέξε με την καρδιά σου για την καρδιά σου” με την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και του Συλλόγου Ολυμπιονικών, αφιερωμένος στην Υγεία της Καρδιάς. Στον αγώνα θα συμμετέχουν γυναίκες και άνδρες μέλη γυμναστηρίων και φίλοι του δρομικού κινήματος.