Ορέστης Μακρής 1899 – 1975

13

Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1898 στη Χαλκίδα. Άρχισε την καριέρα του το 1925 σαν τενόρος της ελληνικής οπερέτας, από την οποία μεταπήδησε στην επιθεώρηση το 1932.

Διαθέτοντας μια θαυμάσια φωνή, έπλασε τον τύπο του μπεκρή, που στα νούμερά του κατέληγε να τραγουδάει καντάδες. Τον ίδιο χαρακτήρα ενσάρκωσε και στον κινηματογράφο το 1950, στην ταινία «Ο Μεθύστακας» του Γιώργου Τζαβέλλα.

Στις περίπου σαράντα ταινίες που συμμετείχε κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 εμφανίστηκε ως συντηρητικός πατέρας, φιλάργυρος γρουσούζης και «ανάποδος» γέροντας, που όμως στο βάθος είναι αγαθός και ευαίσθητος και βρίσκει το προσωπείο του απρόσιτου ως άμυνα για να επιβιώσει.

Χαρακτηριστικές είναι οι ταινίες «Ο γρουσούζης» (1952), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Το αμαξάκι» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλλήκαρα» (1960).

Πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 1975, στην Αθήνα.

Φιλμογραφία

  • Μάγος της Αθήνας (1931)
  • Ο μεθύστακας (1950)
  • Ο γρουσούζης (1952)
  • Το κορίτσι της γειτονιάς (1954)
  • Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955)
  • Καταδικασμένη και από το παιδί της (1955)
  • Το φιντανάκι (1955)
  • Αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
  • Η Αθήνα χορεύει ροκ εν ρολ (1957)
  • Η θεία από το Sικάγο (1957)
  • Της νύχτας τα καμώματα (1957)
  • Το αμαξάκι (1957)
  • Η κυρά μας η μαμή (1958)
  • Μια λατέρνα μια ζωή (1958)
  • Το νησί της σιωπής (1958)
  • Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα (1959)
  • Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο (1959)
  • Φτώχεια και αριστοκρατία (1959)
  • Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960)
  • Οικογένεια Παπαδοπούλου (1960)
  • Της μιας δραχμής τα γιασεμιά (1960)
  • Έξω οι κλέφτες (1961)
  • Ο καλός μας άγγελος (1961)
  • Τα σκαλοπάτια της ζωής (1962)
  • Όλα και τη ζωή μου ακόμα (1963)
  • Τα παλιόπαιδα (1963)
  • Το μεροκάματο του πόνου (1963)
  • Αδικημένη (1964)
  • Κάθε καημός και δάκρυ (1964)
  • Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964)
  • Ο ζητιάνος μιας αγάπης (1964)
  • Οι νταήδες (1964)
  • Πόνεσα πολύ για σένα (1964)
  • Τον παλιό εκείνο τον καιρό (1964)
  • Με πόνο και με δάκρυα (1965)
  • Οι καταφρονεμένοι (1965)
  • Ο πόνος του μπεκρή (1966)
  • Ένα κορίτσι αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα (1967)
  • Τι κι αν γεννήθηκα φτωχός (1967)