Λουκουμάδες, ποτά και… μια πίτα 300 κιλών στη Γιορτή Σπανακιού στη Θέρμη

168

19/9/2014

Πίτες, λουκουμάδες αλλά και ποτό όλα από σπανάκι -εδέσματα ιδιαίτερα, για απαιτητικούς ουρανίσκους- θα γευτούν όσοι βρεθούν στη Γιορτή Σπανακιού που διοργανώνεται μεθαύριο, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην Αγία Παρασκευή Θέρμης.
Τριάντα γυναίκες του χωριού, ηλικίας από 28 έως 80 ετών, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ετοιμάσουν την περίφημη πλέον σπανακόπιτα των 300 κιλών, που ψήνεται στον φούρνο του χωριού, αλλά και μια σειρά από άλλα «καλούδια» προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες της Γιορτής, που παραδοσιακά υπερβαίνουν τους 3000 κάθε χρόνο (από το 2001, οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη διοργάνωση).

Μεγάλη είναι και η αγωνία για τον διαγωνισμό γευσιγνωσίας, στον οποίο, όπως εξηγεί η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής Μαρία Τζιόλα-Τζιουβάκα, παρουσιάζονται καινοτόμες συνταγές. Πέρυσι, το πρώτο ΒΡΑΒΕΙΟ απέσπασε μια 30χρονη που έφτιαξε γλυκιά τούρτα από σπανάκι.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΠΕ, η Γιορτή Σπανακιού κάθε χρόνο πλαισιώνεται και από μια σειρά άλλων εκδηλώσεων (π.χ. μουσικές με την παραδοσιακή ορχήστρα της περιοχής) ενώ οι επισκέπτες, εκτός από τα εδέσματα με βάση το σπανάκι, τα οποία και θα μπορέσουν να γευτούν, θα παίρνουν φεύγοντας μια σακούλα με σπανάκι κι ένα βιβλιαράκι με συνταγές, με βάση -τι άλλο;- το σπανάκι.