ΔΕΠΑ: Σε λειτουργία τα πρατήρια φυσικού αερίου FISIKON σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

110

22/9/2014

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε στη χώρα μας το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση πρατηρίων φυσικού αερίου, τις προδιαγραφές και την μετατροπή συμβατικών οχημάτων σε διπλής καύσης. Οι εξελίξεις αυτές, δίνουν ώθηση στους συναφείς τομείς (αυτοκινητοβιομηχανίες, εμπόριο καυσίμων, πρατήρια, συναφή τεχνικά επαγγέλματα) αλλά και προσφέρουν την ευκαιρία σε ιδιώτες και επαγγελματίες (υπευθύνους επαγγελματικών στόλων) να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του πράσινου καυσίμου (τουλάχιστον 50% οικονομία).

Στην Ελλάδα, τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου (Mercedes, Volkswagen, Fiat), προσφέρουν στους καταναλωτές εργοστασιακά εξοπλισμένα μοντέλα φυσικού αερίου. Με την περαιτέρω ανάπτυξη της αεριοκίνησης η οποία αναμένεται να είναι ραγδαία μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση και του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου ετοιμάζονται να εισάγουν νέα μοντέλα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου ελληνικού κοινού.

Η χρήση του CNG έχει επεκταθεί, ωστόσο, και στα δημόσια οχήματα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, έως το 2018 ο αριθμός των λεωφορείων που θα κινείται με φυσικό αέριο θα καλύπτει το 12,7% του συνόλου του ευρωπαϊκού στόλου. H Eλλάδα θεωρείται ως η ευρωπαϊκή χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους λεωφορείων που κινούνται με φυσικό αέριο. Παράλληλα, στην Αττική, 102 απορριμματοφόρα των δήμων κινούνται με φυσικό αέριο ενώ προς τη λύση του CNG δείχνει να κατευθύνεται και η πόλη του Βόλου.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματός της για το άνοιγμα της αγοράς της αεριοκίνησης στην Ελλάδα, η ΔΕΠΑ δημιουργεί την βασική υποδομή προσφέροντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να μπορούν να εφοδιάσουν τα οχήματα τους με φυσικό αέριο. Τα πρατήρια FISIKON (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο) λειτουργούν ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ανεφοδιασμού FISIKON στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία λειτουργεί δύο ιδιόκτητα πρατήρια FISIKON στην Ανθούσα, σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί όλα τα οχήματα, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσεως σε 24ωρη βάση και στα Άνω Λιόσια. Επιπλέον, η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΠΕ. διαθέτει ήδη τρεις ακόμη σταθμούς ανεφοδιασμού, στη Ν. Φιλαδέλφεια με 24ωρη λειτουργία (8ο χλμ Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης – ρεύμα προς Λαμία, τηλ. 210 2514334), στην Κηφισιά και στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128, τηλ. 2310 365010).

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ συμμετείχε στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προσφέροντας στους ιδιώτες και τους επαγγελματίες την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις χρήσεις του φυσικού αερίου στον κτιριακό τομέα και την αεριοκίνηση. Στο περίπτερο παρουσιάστηκε το φυσικό αέριο για την κίνηση οχημάτων, FISIKON, και τα πολλαπλά οφέλη του ως καυσίμου κίνησης ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν οχήματα με κινητήρα φυσικού αερίου και να λάβουν πληροφόρηση για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αεριοκίνησης.