Βρέθηκε λύση για τη χρηματοδότηση στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

224

25/9/2014

Λύση για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και τα Άτομα με Αναπηρία δόθηκε, χθες, μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση, ο κ. Βορίδης αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Κεγκέρογλου, με την οποία λύνεται το πρόβλημα της καταβολής των ειδικών νοσηλίων – τροφείων, από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Το πρόβλημα είχε προκύψει από την άρνηση των υπηρεσιών, κυρίως του ΕΟΠΠΥ αλλά και άλλων ασφαλιστικών φορέων, να αποδώσουν νοσήλιο-τροφείο για τα άτομα με αναπηρίες τα οποία διαβιώνουν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Κι’ αυτό γιατί, ενώ ο Κανονισμός του ΕΟΠΠΥ προέβλεπε την κάλυψη των δαπανών παραμονής σε Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, δεν περιείχε ρητή αναφορά για την κάλυψη των δαπανών διαμονής σε Στέγες Αυτόνομης ή Ημιαυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ.

Με τη λύση που δόθηκε χθες, η καταβολή των ειδικών νοσηλίων τροφείων θα πραγματοποιείται από τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που τα άτομα με αναπηρίες είναι ασφαλισμένα, ενώ στις περιπτώσεις των ανασφάλιστων – άπορων ατόμων η υποχρέωση της καταβολής των σχετικών κονδυλίων θα αναλαμβάνεται από την Πρόνοια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, αποτελούν τις βασικότερες δομές για την αποφυγή της «ιδρυματοποίησης» και του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες όταν το στενό οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί να υποστηρίξει την διαβίωσή τους.