Ανταλλακτική, Pop up library IV στη στοά του Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης

146

27/9/2014

Για τέταρτη χρονιά η βιβλιοθήκη των WHYNOT ξεφυτρώνει στην πόλη! Μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη που αγαπήσατε πολύ -από τα ράφια της πέρασαν χιλιάδες βιβλία. Φέτος η Pop Up Library των WHYNOT θα ξεφυτρώσει στη στοά του Αγίου Μηνά στις 28 Σεπτεμβρίου, από τις 12.00 το πρωί ως τις 21.00 το βράδυ. Θα γεμίσουμε χρώμα, μουσική και βιβλία, σε ένα σημείο στην πόλη που πραγματικά αξίζει να δούμε από κοντά, το οποίο μας παραχώρησε ευγενικά η εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ.

Μαζέψτε βιβλία που δεν θέλετε, βάλτε τα σε μία τσάντα, πάρτε την παρέα σας ή τα παιδιά σας και ελάτε να τα ανταλλάξετε -αφήνοντας τα δικά σας βιβλία και παίρνοντας άλλα- μέγιστος αριθμός ανταλλαγής 10 βιβλία. Και φέτος μαζί μας θα είναι το σύνολο εγχόρδων ΡΟΤΟΝΤΑ για να διαβάσουμε μετά μουσικής. Παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν τη μέρα.
Ζούμε τα μνημεία!

*Το σύνολο εγχόρδων ΡΟΤΟΝΤΑ τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Irina Dragneva, και υπάγεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
* Η δράση των WHYNOT δεν χρηματοδοτείται ούτε υποστηρίζεται από οποιονδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Oργανώνεται και στηρίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της ομάδας και τους φίλους που συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Μάθετε περισσότερα https://www.facebook.com/thesswhynot

https://www.facebook.com/events/842750139076276/

Περισσότερες πληροφορίες για τη στοά του Αγίου Μηνά
Με σύνθημα «Προστατεύουμε το Παρελθόν – Επενδύουμε στο Μέλλον» ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προχώρησε τον Αύγουστο 2013 σε εργασίες αναβάθμισης της στοάς του Αγίου Μηνά, προκειμένου ο χώρος να φιλοξενήσει εκθέσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Με τη δημιουργία της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, το ακίνητο του Αγίου Μηνά πέρασε από την ιδιοκτησία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων στη νέα εταιρεία.

Η στοά έχει λάβει την ονομασία της από τον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά, με τον οποίο γειτνιάζει. Η στοά Αγίου Μηνά έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία και σημαίνουσα θέση στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Πρόκειται για το διατηρημένο τμήμα της παλιάς στοάς Αγίου Μηνά, που κτίστηκε γύρω στο 1906, με αρχικό ιδιοκτήτη την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Έως την πυρκαγιά του 1917, στο κτίριο στεγάζονταν η Τράπεζα της Ανατολής και η Αγγλοελληνική εμπορική εταιρία. Το ακίνητο έχει επιφάνεια 3.896,65 τμ και αποτελείται από 23 ισόγεια καταστήματα. Το παραπάνω ακίνητο περιήλθε στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα της ΟΣΚ ΑΕ με το Νόμο 513/1976, ενώ προκάτοχός του ήταν το Ταμείο Ανέγερσης Διδακτηρίων.

Το οικοδομικό συγκρότημα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως αυτό διαμορφώθηκε τα τελευταία 150 χρόνια, μέσω μιας πολυετούς διαδικασίας μετασχηματισμού του εκκλησιαστικού και μοναστηριακού χώρου σε αστικό εμπορικό κέντρο. Ο σημερινός χώρος είναι κατάλοιπο μιας ευρύτερης μοναστηριακής έκτασης, που αρχικώς κάλυπτε περίπου 8.000 τμ. Σε έδαφος με ιδιοκτησιακή σύνδεση προς την εκκλησία, οικοδομήθηκαν εμπορικά κτίρια σύμφωνα με τις τάσεις που επικράτησαν στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Με την πυρκαγιά του 1917, κάηκε το τμήμα της στοάς που στέγαζε την Τράπεζα Ανατολής και ό,τι απέμεινε από αυτό ρυμοτομήθηκε με τη διάνοιξη της Ίωνος Δραγούμη. Αργότερα (γύρω στο 1937), στη θέση του οικοπέδου που έμεινε ελεύθερο, κτίστηκαν τα ισόγεια καταστήματα που περιβάλλουν σήμερα το ναό του Αγίου Μηνά.
Στο χώρο του σημερινού ναού προϋπήρχε τον 8ο αιώνα άλλος ναός, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές που έπληξαν κατά καιρούς τη Θεσσαλονίκη. Περιηγητές και ιστοριογράφοι αναφέρουν πέντε τουλάχιστον πυρκαγιές που κατέστρεψαν το ναό του Αγίου Μηνά.