Έλληνες και Γερμανοί μαθητές ζωγραφίζουν και μαθαίνουν την τέχνη του γκράφιτι στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης

133

24/9/2014

Είκοσι οκτώ νεαρούς καλλιτέχνες του γκράφιτι από το Λειψία φιλοξενoύνται αυτές τις ημέρες στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές, που φοιτούν στα σχολεία «Evangelisches Schulzentrum» και «Humboldt Gymnasium», θα συμμετάσχουν σε σεμινάριο για την τέχνη του γκράφιτι, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στη Σχολή και θα φιλοξενηθούν σε 28 ελληνικές οικογένειες μαθητών της πρώτης Λυκείου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι νέοι των δυο χωρών θα γνωρίσουν την τέχνη του γκράφιτι, θα τεκμηριώσουν και θα κατηγοριοποιήσουν το γκράφιτι από κοινωνιολογική, ιστορική και καλλιτεχνική άποψη και θα ασχοληθούν με τις επιρροές του γκράφιτι της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με πρωτοπόρους Έλληνες καλλιτέχνες και να ενημερωθούν για τα πρώτα βήματα και την εξέλιξη της σκηνής του γκράφιτι στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος οι μαθητές, εμπνευσμένοι από τη δράση, θα φτιάξουν μαζί με τους καλλιτέχνες ένα ομαδικό γκράφιτι στο χώρο της Γερμανικής Σχολής.
Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», ενώ μετά από 25 χρόνια αδελφοποίησης μεταξύ των πόλεων Θεσσαλονίκης και Λειψίας στόχο έχει να συνεισφέρει στην εξέλιξη των σχέσεων των νέων των δύο πόλεων και των δύο χωρών. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και σε ζητήματα καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας, πολυπολιτισμικότητας, περιβάλλοντος, πράσινης ανάπτυξης και εθελοντισμού.
Επίσης σχεδιάζεται η συνέχεια της δράσης με αντίστοιχη επίσκεψη των μαθητών της Σχολής στη Λειψία το 2015 στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Erasmus+.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Κατά την περίοδο της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, καθώς θα γίνουν ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και τη Βεργίνα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και εκδρομή στον Όλυμπο.