Συχνότερο το έμφραγμα σε ανέργους και εργάτες

104

4\8\14

Οι πιθανότητες πρόωρου εμφράγματος και εγκεφαλικού εξαρτώνται από την επαγγελματική κατάσταση, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

Όπως αποκαλύπτει, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι σε ορισμένα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ένα σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα πριν από τα 55 τους χρόνια.

Την έκθεση συνέταξαν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Ασφάλειας & Υγείας (NIOSH), των ΗΠΑ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2008-2012 για να καταγράψουν τα ποσοστά πρόωρων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών ανά επάγγελμα.

Όπως διαπίστωσαν, τον υψηλότερο κίνδυνο διέτρεχαν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των επιχειρήσεων και στις υπηρεσίες ασφαλείας, στους οποίους την συγκεκριμένη χρονική περίοδο καταγράφηκαν τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά αναλογικά με τον αριθμό τους.

Δεύτεροι σε συχνότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων ήταν οι εργαζόμενοι στους χώρους ενδιαίτησης και διατροφής, που συμπεριλαμβάνουν όσους εργάζονται στα τουριστικά επαγγέλματα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ.

Τον χαμηλότερο κίνδυνο διέτρεχαν οι εργαζόμενοι στις οικονομικές υπηρεσίες και στις ασφάλειες.

Ενώ, όμως, το συνολικό ποσοστό εμφραγμάτων και εγκεφαλικών σε όλους τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 55 ετών ήταν 1,9%, στους ανέργους που αναζητούσαν δουλειά ήταν 2,5% και στους μακροχρονίως ανέργους που είχαν πάψει πια να αναζητούν δουλειά έφτανε το 6,3%.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Morbidity and Mortality Weekly Report» (MWWR) που εκδίδουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, δεν ξέρουν πως ακριβώς συσχετίζεται το επάγγελμα με τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Πιστεύουν όμως ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο ορισμένα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η επαγγελματική ανασφάλεια και η εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι το εργασιακό στρες, η ρύπανση στον χώρο εργασίας και ο θόρυβος, λένε.