ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

111

1\8\14

Με το σύνθημα «Αυτό το Καλοκαίρι είναι Δικό μας» παιδιά  και νέοι που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, πέρασαν τον πρώτο μήνα των διακοπών τους , μαζί με τους εθελοντές της οργάνωσης «ΕΛΙΞ». Από τις 7 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου του 2014, δυο ομάδες εθελοντών από πολλές χώρες και την Ελλάδα, απασχόλησαν δημιουργικά γύρω στα 28 με 30 παιδιά από 9 ετών και πάνω, στους χώρους του 13ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού.

 Στόχος αυτού του πρωτότυπου Προγράμματος το οποίο διοργανώνει η ΕΛΙΞ σε συνεργασία με τον Δήμο Εύοσμου –Κορδελιού και με την ευγενή χορηγία του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, είναι όχι μόνο η δημιουργική απασχόληση παιδιών και νέων από τα Τμήματα Ένταξης και τα Ειδικών Σχολείων της περιοχής,  αλλά και η διευκόλυνση των οικογενειών τους κατά τη θερινή περίοδο, όπου δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης.

 Τα παιδιά «επιβιβάστηκαν στο αερόστατο» της ΕΛΙΞ για να περάσουν ένα μήνα μαζί με τους εθελοντές της οργάνωσης, οι οποίοι με την καθοδήγηση ειδικών παιδαγωγών και διαδραστικών παιχνιδιών καθώς και εδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων, απασχόλησαν καθημερινά τα παιδιά, προσφέροντάς τους μια διαπολιτισμική εμπειρία που καταργεί τις διαφορές ανάμεσα στους λαούς.

 Οι δράσεις

 Στον χώρο του 13ου  Ειδικού Σχολείου του Δήμου Εύοσμου-Κορδελιού, κάθε μέρα έκτος Σαββάτου και Κυριακής, οι μαθητές των σχολείων της περιοχής, είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν με θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, ομαδικά παιχνίδια, περιβαλλοντική και διαπολιτισμική εκπαίδευση. Στο απαραίτητο ειδικό βοηθητικό προσωπικό έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να συμμετέχουν και εργαζόμενοι των σχολείων, με τους οποίους τα παιδιά αισθάνονται οικεία

 Οι εθελοντές

Οι εθελοντές της «ΕΛΙΞ» διαθέτουν εμπειρία αντίστοιχα απαιτητικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, καθώς έχουν επιλεγεί βάσει κριτηρίων σχετικών σπουδών και ενδιαφερόντων.Από τις πρώτες μέρες της επαφής τους με τα παιδιά, οι εθελοντές δημιουργούν ένα σημαντικό επίπεδο επικοινωνίας μαζί τους, όπου η κοινή γλώσσα δεν είναι διόλου σημαντική!

«Η ανταπόκριση των παιδιών σε αυτά τα προγράμματα και η θετική εικόνα που αποκτούν από τη πρώτη στιγμή για τους εθελοντές μας, οι οποίοι συμβάλλουν στην δημιουργική απασχόλησή των, αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχή έκβαση αυτού του Προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να συνεχιστεί τα επόμενα καλοκαίρια » λέει η Πρόεδρος της ΕΛΙΞ, κύρια Ελένη Γαζή.

 Η στήριξη του Δήμου Εύοσμου-Κορδελιού

Εκτός από την πολύτιμη στήριξη του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ο οποίος προσφέρει επιπλέον το δεκατιανό γεύμα στα παιδιά, σημαντικός αρωγός του προγράμματος είναι και ο Δήμος Εύοσμου-Κορδελιού: «Αγκαλιάσαμε αυτό το πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή και θέλαμε η στήριξή μας να είναι ουσιαστική»  δηλώνει η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Αβρόρα Σαββίδου.

Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής εξασφαλίσθηκε η μετακίνηση των παιδιών προς το σχολείο το πρωί και με το πέρας του προγράμματος πίσω στα σπίτια τους, με το αυτοκίνητο του Δήμου. Για τα παιδιά που κατοικούν έκτος των ορίων του δήμου, υπάρχει συνεννόηση ώστε να μεταφέρονται από τους γονείς τους μέχρι συγκεκριμένου σημείου εντος των ορίων του δήμου, όπου θα τα παραλαμβάνει το αυτοκίνητο. Ενώ φυσικά και ο ίδιος ο χώρος και οι εγκαταστάσεις του 13ου Ειδικού Σχολείου, προσφέρθηκε από τον Δήμο για τη διεξαγωγή του Προγράμματος, καθώς και τη φιλοξενία των εθελοντών της ΕΛΙΞ.

«Βασισμένο στις συντονισμένες προσπάθειες και φροντίδες όλων μας, των εκπαιδευτών, των ειδικών βοηθών, των ομαδαρχών και συνολικά όλης της ομάδας των εθελοντών μας, το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά που θα συμμετέχουν» τονίζει ο Γενικός Συντονιστής του Προγράμματος, κάτι που έγινε εμφανές από την πρώτη στιγμή.

Την προσεχή Παρασκευή, 1η Αυγούστου, τα παιδιά κι οι νέοι που πήραν μέρος στο πρόγραμμα αυτό, διοργανώνουν μικρή γιορτή στην αυλή το σχολείου τους για να παρουσιάσουν στους καλεσμένους και να μοιραστούν με τους γονείς των τα αποτελέσματα των εργασιών τους αυτό το διάστημα.