Η ασπιρίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου

96

6/8/2014

Οι ερευνητές ανάλυσαν στοιχεία από διάφορες μελέτες και κλινικές δοκιμές και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη.

Ακόμα και μία μικρή δόση ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου σε έντερο, στομάχι και οισοφάγο, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα.

Οι ερευνητές ανάλυσαν στοιχεία από διάφορες μελέτες και κλινικές δοκιμές και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη: για παράδειγμα αν κάποιος παίρνει ασπιρίνη επί μία δεκαετία, μειώνει κατά 35% την πιθανότητα να πάθει καρκίνο του εντέρου και κατά 40% την πιθανότητα να πεθάνει από αυτή τη νόσο.

Ανάλογα ποσοστά διαπιστώθηκαν και σε άλλους καρκίνους που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα.

Ο καθηγητής Jack Cuzick, από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι για να «λειτουργήσει» η ασπιρίνη πρέπει κάποιος να παίρνει ημερήσια δόση 75-100 μιλιγκράμ για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ακόμα καλύτερα για 10 χρόνια, μεταξύ της ηλικίας 50-65 ετών. Αντιθέτως αν κάποιος παίρνει ασπιρίνη για τρία χρόνια, δεν πρόκειται να δει οφέλη…

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα όπως αιμορραγία στο στομάχι.

protothema.gr