Φάρμακο για την αρθρίτιδα ανακόπτει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

93

19/7/2014

Ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για την αρθρίτιδα μπορεί να ανακόπτει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον χορήγησαν επί έξι μήνες το φάρμακο ετανερσέπτη (etanercept) σε 20 άντρες και γυναίκες με Αλτσχάιμερ, διαπιστώνοντας ότι η μνήμη, η ψυχική τους διάθεση και η ικανότητά τους να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους έμειναν σταθερές.

Αντιθέτως, μία άλλη ομάδα συνομηλίκων τους που δεν πήραν το φάρμακο, παρουσίασαν επιδείνωση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων.

Τα ευρήματα αυτά, που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο, Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Alzheimer στην Κοπεγχάγη και χαρακτηρίσθηκαν «εκπληκτικά», είναι εφάμιλλα με αυτά που επιτυγχάνει το φάρμακο υδροχλωρική δονεπεζίλη – μία από τις λίγες θεραπείες που υπάρχουν για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως εξήγησε στο συνέδριο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κλάιβ Χολμς, καθηγητής Βιολογικής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο και ερευνητής του Αλτσχάιμερ, η ετανερσέπτη επελέγη για δοκιμή χάρη στην ικανότητά της να δεσμεύει την πρωτεΐνη TNFα.

Η πρωτεΐνη αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο στον πόνο, την φλεγμονή και τις βλάβες που προκαλεί στις αρθρώσεις η ρευματοειδής αρθρίτιδα για την οποία το φάρμακο είναι εγκεκριμένο.

Όμως η TNFα παίζει ρόλο και στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω Αλτσχάιμερ – και οι πάσχοντες από τη νόσο που διαθέτουν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής στο αίμα, έχουν χειρότερη πρόγνωση απ’ ό,τι άλλοι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα της TNFα.

Η ετανερσέπτη, που λαμβάνεται με έγχυση στην κοιλιά ή στον μηρό, εμποδίζει τις βλάβες της TNFα.

Ο δρ Χολμς τόνισε ότι η μελέτη ήταν μικρή «αλλά με εκπληκτικά αποτελέσματα», προσθέτοντας πως «είναι το πρώτο φάρμακο εδώ και πολλά χρόνια που δείχνει να ασκεί τόσο έντονη δράση».

Την τελευταία δεκαετία έχει αποτύχει το 99% των κλινικών μελετών που αναζητούσαν νέα θεραπεία για το Αλτσχάιμερ.

Εάν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες, η ετανερσέπτη θα μπορούσε εντός λίγων ετών να προστεθεί στο φαρμακευτικό οπλοστάσιο εναντίον του Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι ήδη κυκλοφορεί εδώ και χρόνια για την αρθρίτιδα.

Πληροφορίες: tanea.gr