Συσκευή – δαχτυλίδι «διαβάζει» κείμενα στους τυφλούς

8

9\7\14

Μια μικρή συσκευή, η οποία φοριέται στον δείκτη του χεριού και έχει την ικανότητα να διαβάζει κείμενα στους τυφλούς, δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές.

Όταν κανείς ακουμπάει τη συσκευή – δαχτυλίδι σε ένα βιβλίο ή άλλο κείμενο, εκτυπωμένο ή σε οθόνη υπολογιστή, διαβάζει φωναχτά, έτσι ώστε ένας τυφλός να μπορεί να ακούσει αυτό που είναι γραμμένο.

Δεν υπάρχει άλλη συσκευή που να παρέχει τόσο ολοκληρωμένα αυτή τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο.

Η συσκευή, η οποία λέγεται FingerReader και μπορεί να εκτυπωθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Εργαστηρίου Μέσων του Πανεπιστημίου ΜΙΤ με επικεφαλής τον Ρόι Σίλκροτ.

Είναι εφοδιασμένη με μια μικροσκοπική κάμερα που «βλέπει» το κείμενο και μετά, χάρη στη συνθετική φωνή της, διαβάζει τις λέξεις φωναχτά.

Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάγνωση διαφόρων κειμένων, όπως βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, καταλόγων εστιατορίων, εγγράφων, χαρτών κ.α., σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Αρκεί κανείς να δείξει με το «ηλεκτρονικό δάχτυλό» του αυτό που θέλει να διαβάσει.

Το FingerReader βασίζεται σε ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο καταγράφει τις κινήσεις του δάχτυλου, εντοπίζει τις γραμμένες λέξεις και τις επεξεργάζεται, έτσι ώστε να τις μετατρέψει σε λόγο.

Ειδικοί αισθητήρες δόνησης προειδοποιούν τον τυφλό, όταν τα δάχτυλά του ξεφεύγουν από το γραπτό κείμενο, οπότε πρέπει να τα επαναφέρει στη σωστή θέση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σκοπός τους δεν είναι καταργήσουν τη γραφή Μπράιγ για τυφλούς, αλλά να τους δώσουν νέες δυνατότητες να διαβάσουν κείμενα που έως σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην εν λόγω γραφή.

Ήδη, οι ερευνητές ξεκίνησαν περαιτέρω δοκιμές, ώστε η συσκευή τους να βγει στο εμπόριο και, επιπλέον, να είναι διαθέσιμη για «έξυπνα» κινητά (smartphones), καθώς μέχρι στιγμής δεν δουλεύει καλά με τα κείμενα στις οθόνες αφής.

Πηγή: ΑΜΠΕ