Συναγερμός για τον Εμπολα: Εκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο ΠΟΥ

51

2\7\14

Οι υπουργοί υγείας 11 αφρικανικών κρατών συναντώνται στην Ακρα της Γκάνας καθώς η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την φονική και επιδεινούμενη επιδημία του φονικού ιού.

Ο ιός μπορεί να σκοτώνει μέχρι και 9 στους 10 που προσβάλει και δεν υπάρχει εμβόλιο που να τον προλαμβάνει ή θεραπεία που να τον αντιμετωπίζει, ενώ μεταδίδεται με την επαφή με σωματικά υγρά. Είναι αιμορραγικός πυρετός που οδηγεί σε διάρροια, έμετους και τελικά εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία που διαλύει τα όργανα του ασθενούς.

Επισήμως μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί σε αυτή την επιδημία 763 περιπτώσεις με 468 από αυτές να οδήγησαν στο θάνατο του ασθενούς, καταγράφεται δηλαδή ένα ποσοστό θανάτων άνω του 60% ή των τριών στους πέντε.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Γουινέα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία, αλλά πλέον ο ιός έχει επεκταθεί σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε και οι Αρχές αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη επιδημία Εμπολα που έχει καταγραφεί ιστορικά.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας από τις τρεις αυτές χώρες όπως και από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Κονγκό, την Γκάμπια, την Γκάνα, την Γουινέα Μπισάου, το Μάλι, τη Σενεγάλη και την Ουγκάντα συμμετέχουν στην συνάντηση.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι χρειάζεται αποτελεσματική δράση για να αντιμετωπιστεί ο ιός και να μην εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της περιοχής. Ελπίζουμε ότι θα ληφθούν αποφάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας και των αντιδράσεων σε κάθε πρόκληση ώστε να ελέγξουμε και να σταματήσουμε αυτή την επιδημία … χρειάζεται αποφασιστική δράση ειδικά στις διασυνοριακές περιοχές με εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα, μεταξύ Γουιάνας, Λιβερίας και Σιέρα Λεόνε. Αυτή η δραστηριότητα είναι απίθανο να διακοπεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ντάνιελ Επσταϊν.

Περιορισμοί στην μετακίνηση προσώπων είναι μάλλον απίθανοι και σε κάθε περίπτωση μη εφαρμόσιμοι, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ.