Ο εθισμός στο σεξ «αποτυπώνεται» στον εγκέφαλο σαν ναρκωτικό

5

12\7\14

Η εγκεφαλική λειτουργία των πασχόντων από εθισμό στο σεξ έχει εκπληκτικές ομοιότητες με εκείνη των εθισμένων σε ουσίες, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 38 άνδρες που έβλεπαν πορνογραφικά βίντεο ανακάλυψαν ότι σε όσους ήταν εθισμένοι στο σεξ ενεργοποιούνταν τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου με εκείνα που δραστηριοποιούνται όταν ένας τοξικομανής βλέπει το ναρκωτικό της προτιμήσεώς του.

Είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά την εγκεφαλική δραστηριότητα των πασχόντων από εθισμό στο σεξ (ή παρορμητική σεξουαλική συμπεριφορά, όπως είναι ο επιστημονικός όρος), η ύπαρξη του οποίου εξακολουθεί να αμφισβητείται από αρκετούς επιστήμονες.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One» η νευροψυχίατρος δρ Βάλερι Βουν, από το Ίδρυμα Συμπεριφορικής & Κλινικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες της, οι 19 από τους άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν εμμονή με τις σεξουαλικές σκέψεις και συμπεριφορές, και τους ήταν αδύνατον να περάσουν μία μέρα δίχως να δουν πορνό.

Μάλιστα δύο από αυτούς είχαν χάσει τη δουλειά τους, επειδή έβλεπαν πορνό στη διάρκειά της και τέσσερις άλλοι είχαν δηλώσει πως το πορνό είναι η «διέξοδος» που είχαν για την εκτόνωση των ερωτικών φετίχ τους και για να μην απευθύνονται συνέχεια σε γραφεία «συνοδών».

Οι ερευνητές τούς υπέβαλλαν όλους σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου εν όσω έβλεπαν πορνό. Η fMRI είναι μία προηγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας που δεν καταγράφει τις δομές του εγκεφάλου, όπως η κλασική, αλλά την λειτουργία τους.

Όπως ανακάλυψαν, στους εθελοντές με εθισμό στο σεξ το πορνογραφικό υλικό προκαλούσε ενεργοποίηση και στα τρία κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ: στο κοιλιακό ραβδωτό στρώμα, την ραχιαία πρόσθια αύλακα και την αμυγδαλή (ή αμυγδαλοειδές σώμα του εγκεφάλου).

Οι περιοχές αυτές είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στο αίσθημα επιβράβευσης, παρακίνησης αλλά και λαχτάρας για κάτι.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την άποψη ότι ο εθισμός στο σεξ είναι υπαρκτή διαταραχή και πρέπει ως τέτοια να αναγνωριστεί για να αναζητηθούν και ειδικές θεραπείες.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πάσχοντες από εθισμό στο σεξ υποφέρουν», δήλωσε η δρ Βουν. «Η συμπεριφορά τους έχει πολυεπίπεδες αρνητικές συνέπειες, ιδίως στην κοινωνική λειτουργία τους, και τους είναι αδύνατον να την ελέγξουν».

Η δρ Βουν υπολογίζει ότι ένας στους 25 ενήλικες πάσχει από εθισμό στο σεξ, που είναι η ανεξέλεγκτη εμμονή με τις σεξουαλικές σκέψεις, αισθήματα και πράξεις, η οποία σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις συνοδεύεται από ικανότητα επίτευξης σεξουαλικής διέγερσης μόνο με το πορνό και όχι με αληθινούς ερωτικούς συντρόφους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι οι πάσχοντες δεν έχουν εντονότερη ερωτική επιθυμία από τους υγιείς ανθρώπους, αλλά απλώς έχουν λαχτάρα να βλέπουν πορνό. Με άλλα λόγια, θέλουν περισσότερο να βλέπουν πορνό αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τους αρέσει κιόλας και τους διεγείρει ερωτικά.

«Οι πάσχοντες συχνά εκδηλώνουν αισθήματα ντροπής και ενοχών, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να σταματήσουν – πόσω μάλλον που οι θεραπευτικές επιλογές γι’ αυτούς είναι εξαιρετικά περιορισμένες», πρόσθεσε η δρ Βουν.

Και κατέληξε: «Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η παρορμητική σεξουαλική συμπεριφορά είναι αληθινή παθολογία – ένα αληθινό πρόβλημα που δεν έχει καμία σχέση με την ανηθικότητα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Πηγή : Web Only