Ντολμαδάκια γιαλαντζί

225

20/7/2014

Υλικά:

  • 750 γρ. φρέσκα κληματόφυλλα ή από βάζο
  • 250 ml ελαιόλαδο Άλτις Εξαιρετικό Παρθένο Απαλό
  • 2½ φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2½ ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 8 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό
  • 1 μερίδα “Σπιτικό” ζωμό λαχανικών Knorr
  • Χυμό 2 λεμονιών
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 700 ml βραστό νερό

Οδηγίες Μαγειρέματος

  1. Πλένουμε τα κληματόφυλλα και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίζουν καλά σε απορροφητικό χαρτί
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το νερό. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο Άλτις Απαλό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά
  3. Παίρνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα, βάζουμε στο κέντρο του καθενός από μια κουταλιά γέμισης και τα τυλίγουμε σε μικρά ρολά, χωρίς όμως να τα σφίξουμε πολύ
  4. Καλύπτουμε τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα και βάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε 2-3 στρώσεις το ένα πλάι στο άλλο, περιχύνοντάς τα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο
  5. Τοποθετούμε από πάνω ένα βρεγμένο λαδόχαρτο με μια τρύπα στη μέση του, στερεώνοντάς το με 2-3 κουτάλια, για να μη φύγει κατά τη διάρκεια του βρασμού
  6. Ρίχνουμε το βραστό νερό και τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και τα ντολμαδάκια να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Αν το ρύζι δεν έχει μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο