Εληξε η απεργία στις εγκαταστάσεις της COSCO

82

19/7/2014

Κανονικά λειτουργούν, περίπου από τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου οι εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τερματίστηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κινεζική εταιρεία, η διοίκησή της έκρινε δίκαια και θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και για τα υπόλοιπο, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι έκλεισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εγκαταστάσεις των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, κατήγγειλαν την παρουσία ΜΑΤ έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια αρνήθηκαν να βγουν από τον χώρο της διακίνησης εμπορευμάτων και έκλεισαν την πόρτα που οδηγεί στο χώρο, ενώ έκαναν και στάση εργασίας.

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως από την πλευρά της διοίκησης υπήρξε τη Πέμπτη προσβλητική συμπεριφορά απέναντι τους και έτσι ελήφθη απόφαση να προχωρήσουν στην κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν 150 – 200 άτομα.

Στα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονται η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η αναγνώριση του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η αύξηση του ημερομισθίου, η αύξηση σε «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα, η δήλωση των εργατικών ατυχημάτων καθώς όπως υποστηρίζουν αυτή την στιγμή μεταφέρουν τραυματίες με αυτοκίνητα, η καταβολή ειδικού επιδόματος σε εναερίτες, η καταβολή επιδόματος επικινδυνότητας, η κατάργηση 16 ωρών εργασίας, η δημιουργία κανονισμού εργασίας και η καταβολή οφειλομένων.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι θα συμβάλλει με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει, ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και να γίνουν δεκτά όλα τα δίκαια αιτήματά τους.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «καταγγέλλει την προσπάθεια καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην κινεζική εταιρεία COSCO» και απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, που όπως σημειώνει βρίσκονται «παρανόμως» στην περιοχή των εγκαταστάσεων της COSCO σε χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.