Εικοσιένα δευτερόλεπτα αρκούν για να «αδειάσετε» την ουροδόχο κύστη σας

47

1\7\14

Περίπου 21 δευτερόλεπτα χρειάζονται τα περισσότερα θηλαστικά, περιλαμβανομένου και του ανθρώπου για να ουρήσουν, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές που είχαν την ιδέα να χρονομετρήσουν τις συνήθειες ούρησης δεκάδων διαφορετικών έμβιων ειδών.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences(PNAS), επιστημονική ομάδα τουΙνσιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, με επικεφαλής τον μηχανολόγο-μηχανικό Ντέηβιντ Χου, βιντεοσκόπισαν την διαδικασία ούρησης πολλών θηλαστικών, από ποντίκια μέχρι ελέφαντες και διαπίστωσαν ότι, άσχετα με το μέγεθος του ζώου, ο χρόνος ούρησης είναι επί 21 δευτερόλεπτα, συν/πλην 13 δευτερόλεπτα.

Η ιδέα για την ασυνήθιστη έρευνα προέκυψε όταν ο Δρ Χου κάθε λίγο και λιγάκι άλλαζε τις πάνες του παιδιού του. Οι ερευνητές έκαναν τις βιντεοσκοπήσεις τους στον ζωολογικό κήπο της Ατλάντα και παρακολούθησαν επίσης βίντεο με ζώα στο YouTube.

Τα ζώα που έχουν βάρος άνω των τριών κιλών, ουρούν με τον ίδιο μηχανισμό περίπου όπως ο άνθρωπος, δημιουργώντας μια συνεχή ροή, ενώ τα μικρότερα ζώα έχουν διαφορετικό τρόπο (απελευθερώνοντας μικρές «μπάλες» ούρων ξεχωριστά μία-μία).

Σύμφωνα με τον Δρ Χου, αν και η ουροδόχος κύστη ενός ελέφαντα χωράει 18 λίτρα ούρων και είναι σχεδόν 3.600 φορές μεγαλύτερη από την κύστη μιας γάτας, ούτε κατά διάνοια ο ελέφαντας δεν χρειάζεται 3.600 φορές περισσότερο χρόνο για να αδειάσει την κύστη του κατά την ούρηση. Αυτό σημαίνει πως ο ελέφαντας ουρεί έναν πραγματικό «καταρράκτη» και μάλιστα μεγάλης ταχύτητας, καταφέρνοντας έτσι να «ξαλαφρώνει» σχεδόν στον ίδιο χρόνο με τη γάτα.

Εν μέρει το μυστικό βρίσκεται στην κατασκευή της ουρήθρας, η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη της βαρύτητας ως πλεονέκτημα. Όσο πιο μακριά είναι η ουρήθρα σε ένα ζώο, τόσο αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό της και επιταχύνεται έτσι η ροή των ούρων. Ασθένειες όπως ο καρκίνος του προστάτη ή η παχυσαρκία έχουν ως συνέπεια να δυσκολεύεται κανείς να ουρήσει.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έρευνά τους μπορεί να έχει και κάποια πρακτική αξία, καθώς, ίσως βοηθήσει τους μηχανικούς να κατασκευάσουν συσκευές με καλύτερη δυναμική των ρευστών, από δεξαμενές νερού έως καζανάκια για τουαλέτες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: ΑΜΠΕ