Διαταραχές εικόνας σώματος στην εφηβεία

60

2\7\14

Η υγιεινή διατροφή και το φυσιολογικό σωματικό βάρος έχουν αναγνωριστεί πλέον ως καθοριστικοί παράγοντες για τη διατήρηση καλής υγείας. Πλήθος πληροφοριών για το πώς να αποκτήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και το πώς να χάσουμε τα περιττά κιλά παρέχονται από την τηλεόραση, τα περιοδικά και το διαδίκτυο.

Παράλληλα, προβάλλονται πρότυπα με εξαιρετικά μειωμένο σωματικό βάρος. Τα ενήλικα άτομα είναι πιθανώς σε θέση να διαχειριστούν την πίεση για την απόκτηση του τέλειου αδύνατου σώματος και να προφυλάξουν τον εαυτό τους από επικίνδυνες για την υγεία τους δίαιτες. Τα παιδιά και οι έφηβοι όμως, λόγω των προβαλλόμενων προτύπων αλλά και υπό την πίεση των συνομηλίκων τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποβάλουν τον εαυτό τους σε εξαντλητικές δίαιτες και να υιοθετήσουν διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες.

Η συνεχής προβολή του εξαιρετικά αδύνατου σώματος, αλλά και το πείραγμα από τους συνομηλίκους, μπορούν να δημιουργήσουν στο παιδί αισθήματα ανασφάλειας για το σώμα του. Η θέση του γονέα στην περίπτωση που το παιδί εκφράσει κάποια ανησυχία σχετικά με το βάρος του είναι πολύ σημαντική, ώστε να το προστατεύσει από την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών. Μεγάλο ποσοστό κοριτσιών στην εφηβεία δηλώνουν ότι η εικόνα σώματός τους δεν τις ικανοποιεί, ενώ ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό εφήβων ακολουθούν κάποια δίαιτα αδυνατίσματος. Η συχνότητα εμφάνισης διατροφικών διαταραχών αυξάνει με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ενώ η ηλικία εμφάνισής τους ολοένα και μειώνεται. Δυστυχώς, το να διαβεβαιώσετε το παιδί σας ότι το βάρος του είναι φυσιολογικό δεν επαρκεί πάντα για να του μειώσει την ανασφάλεια και άρα και την πιθανότητα να εμφανίσει κάποια διατροφική διαταραχή, όπως ψυχογενή ανορεξία ή βουλιμία.

Μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας ακολουθώντας τα παρακάτω:

Γίνετε εσείς το πρότυπο υγιούς εικόνας σώματος. Είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε αρνητικούς χαρακτηρισμούς για το δικό σας σωματικό βάρος ή άλλων ατόμων, αλλά να αποδέχεστε τον εαυτό σας και την εικόνα σας και να έχετε αυτοεκτίμηση. Διδάξτε στο παιδί σας ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι το κριτήριο για την αποδοχή των ανθρώπων.

Γίνετε εσείς πρότυπο για το παιδί σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να έχετε μία υγιή στάση απέναντι στο φαγητό, χωρίς υπερβολικές στερήσεις και περιορισμούς. Μην αποκλείετε τρόφιμα από τη διατροφή του παιδιού σας, και μη τα χαρακτηρίζετε ως καλά ή κακά και παχυντικά. Σκοπός είναι να μην εντυπωθεί στο παιδί ο συνεχής και υπερβολικός έλεγχος της διατροφικής του πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να είσαστε ενήμεροι από τον ιατρό σας σχετικά με το που κυμαίνεται το βάρος του παιδιού σας σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά και να απευθυνθείτε σε αυτόν εάν παρατηρήσετε κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά του παιδιού σε σχέση με την τροφή, για περαιτέρω καθοδήγηση.

Πηγή: mednutrition.gr