Δήμος Νεάπολης – Συκεών: 25 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου οι αιτήσεις για δωρεάν συμμετοχή σε παιδικούς, ΚΔΑΠ, ΑμεΑ

133

3\7\14

Από τις 25 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς να υποβάλλουν αιτήσεις για τη δωρεάν συμμετοχή των παιδιών τους σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, δημοτικά ωδεία, πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με εποπτεύοντα φορέα την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αφορά εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερες επαγγελματίες και άνεργες, και πατέρες εφόσον έχουν την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ως αυτή τη στιγμή, μετά και τις πιεστικές διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης, για τη φετινή χρηματοδότηση του προγράμματος έχουν εξασφαλιστεί 160 εκατομμύρια ευρώ, που όμως δεν επαρκούν για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει πανελλαδικά τις 100.000 εξαιτίας των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης κρίσης, της διόγκωσης της ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων.
Με αυτό το δεδομένο, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός των αιτήσεων, έχοντας ήδη ζητήσει και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Διεκδικούμε ως και την τελευταία στιγμή την αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί εφόσον η κυβέρνηση αποδεχθεί επιτέλους τις εφικτές, ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις μας, αξιοποιώντας κονδύλια μέσω των αναπορρόφητων των τομεακών προγραμμάτων, της Ψηφιακής Σύγκλισης, της Δια Βίου Μάθησης, της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάνοντας χρήση της ρήτρας ευελιξίας από το ΕΣΠΑ και μεταφέροντάς τα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και μέσω του Κοινωνικού Μερίσματος», τονίζει, και προσθέτει: «Σε διαφορετική περίπτωση, δεκάδες χιλιάδες παιδιά και άτομα με αναπηρία θα αποκλειστούν από τη δωρεάν συμμετοχή στις κρίσιμες αυτές κοινωνικές δομές και οι οικογένειές τους θα βρεθούν σε τραγικά αδιέξοδα».

Στόχος η κορυφή για 7η χρονιά
Εκτός από το μείζον ζητούμενο της εξασφάλισης πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος, παράλληλος στόχος της δημοτικής αρχής Νεάπολης-Συκεών είναι να διατηρήσει για 7η συνεχή χρονιά και σε πανελλαδικό επίπεδο την κορυφή στην εξασφάλιση των περισσοτέρων θέσεων δωρεάν φιλοξενίας.

Και το σχολικό έτος 2014-2015 το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, και αφορά:

Τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών και παιδιά έως και τα προνήπια.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, για παιδιά από 5 έως και 12 ετών (από νήπια έως ΣΤ΄ δημοτικού), όπου παρέχεται όλο το χρόνο σε απογευματινές ώρες η δυνατότητα συμμετοχής σε τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων, δημιουργικής απασχόλησης, αθλητισμού (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, κ.λπ.), δημοτικών ωδείων, πολιτισμού (θέατρο, εικαστικά, σκάκι, παραδοσιακούς χορούς), βοήθειας στη σχολική μελέτη, εκμάθησης αγγλικών, γερμανικών, ρώσικων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.ά.). Επιπλέον εξασφαλίζεται για όλα τα παιδιά δωρεάν δημιουργική απασχόληση τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα σε πρωινές ώρες.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία Συκεών και Νεάπολης, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αναπηρία και προσφέρουν καθημερινή δημιουργική απασχόληση, εκπαίδευση σε δεξιότητες, επαγγελματική προκατάρτιση, εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρο, εκδρομές, εξόδους και ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλης της οικογένειας.

Λειτουργία και Σαββατοκύριακο
Στο μεταξύ, και φέτος τα εξειδικευμένα στελέχη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής και των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου θα διευκολύνουν στο μέγιστο βαθμό τους γονείς παρέχοντας βοήθεια και συμβουλευτική στον προέλεγχο των δικαιολογητικών και τη συμπλήρωση των αιτήσεων.
Καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ακόμη και το Σαββατοκύριακο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβαίνουν στα παρακάτω σημεία:
► Δημοτική Ενότητα Συκεών
• Συμβουλευτικός Σταθμός Συκεών
(Ισόγειο δημαρχείου, Στρ. Σαράφη 1, τηλέφωνα: 2313 313151, -117, -162, -164, -153)
• Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών
(Κομνηνών 38, τηλέφωνο: 2310 638058
►Δημοτική Ενότητα Νεάπολης
• Συμβουλευτικός Σταθμός Νεάπολης
(Δημοτικό κατάστημα, Ελ.Βενιζέλου 125, τηλέφωνα: 2310 671100, -εσωτ. 123, 127, 129, 199).
• Δημοτικό Ωδείο
(Ελ.Βενιζέλου 72), τηλέφωνο: 2310 616710
► Δημοτική Ενότητα Πεύκων
• Συμβουλευτικός Σταθμός Πεύκων
(Δημοτικό κατάστημα Πεύκων, Ειρήνης 19, τηλέφωνο: 2313 502226)
Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου-Ευαγγελίστριας
• Συμβουλευτικός Σταθμός Αγίου Παύλου
(Δημοτικό κατάστημα, Ηπείρου 9-11, τηλέφωνο: 2313 300206)

Προϋποθέσεις-Δικαιολογητικά
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ, τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013 δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 27.000€ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, τα 30.000€ για μητέρες με 3 παιδιά, τα 33.000€ για μητέρες που έχουν 4 παιδιά και τα 36.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και πάνω (στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων).

Μαζί με την «Αίτηση συμμετοχής – Δήλωση», όλες οι ενδιαφερόμενες θα υποβάλουν, πρωτότυπα ή σε επίσημα αντίγραφα, τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (και άδεια διαμονής για αλλοδαπές μητέρες).
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (να έχει εκδοθεί εντός τελευταίου τριμήνου και να αποτυπώνει πλήρως την ισχύουσα οικογενειακή κατάσταση).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους, καθώς κι εκείνοι που βρίσκονται σε χηρεία, και αναγκαία είναι τα παρακάτω δικαιολογητικά.
1. Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού για το Οικονομικό Έτος 2014 (δηλαδή, για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013).
2. Αποδεικτικά εργασιακής κατάστασης.

Αναλυτικά ανά κατηγορία δικαιούχων μητέρων:

Μισθωτές:
Βεβαίωση εργοδότη (με ημερομηνία μετά τις 2 Ιουλίου 2014) από την οποία να προκύπτει ότι συνεχίζεται η απασχόληση μέχρι σήμερα, καθώς και το είδος της απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στη θέση εξαρτημένης εργασίας που η ενδιαφερόμενη κατέχει έως την καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης,
Αναγγελία πρόσληψης ή εργόσημο (αντίγραφο εργόσημου και απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα τελευταίου έτους προ της υποβολής της αίτησης, που να αποδεικνύει εργασία τουλάχιστον 5 μηνών).

Αυτοαπασχολούμενες (εκτός πρωτογενούς τομέα):
Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ.
Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι είναι ασφαλισμένη.
Υπεύθυνη δήλωση περί μη διακοπής της υπαγωγής στον Ασφαλιστικό Φορέα.

Αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα:
Βεβαίωση ασφάλισης από τον Ο.Γ.Α. ότι είναι άμεσα ασφαλισμένη κατά το τελευταίο έτος.

Σε περιπτώσεις εταίρων σε Ο.Ε., ή Ε.Ε. Ι.Κ.Ε. ή Μονοπρόσωπη ΕΠΕ ή ΕΠΕ απαιτούνται: α) Το καταστατικό και τυχόν μεταβολές του, β) Πιστοποιητικό περί μη λύσης από το ΓΕΜΗ, γ) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι είναι ασφαλισμένη, γ) Υπεύθυνη δήλωση περί μη διακοπής της υπαγωγής στον ασφαλιστικό της φορέα.

Συμμετοχή σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (Ε.Π.Α.): και συγκεκριμένα Ν.Θ.Ε., Ν.Ε.Ε, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας και Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης: Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα για ένταξη στο πρόγραμμα, όπου θα αναγράφεται και η χρονική περίοδος συμμετοχής σε αυτό.

Άνεργες:
Αντίγραφο δελτίου ανεργίας σε ισχύ (ημερομηνία έκδοσης πριν τις 2/7/2014).
Αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Εάν η ενδιαφερόμενη λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. κατά τους τελευταίους 24 μήνες (δηλαδή από 2/7/2012 και σήμερα) και παραμένει άνεργη, απαιτούνται:
Αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ.
Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
Εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος, απαιτείται βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ. ότι είναι άνεργος τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Εφόσον η μητέρα παίρνει μόρια λόγω αναπηρίας:
Εάν η ενδιαφερόμενη μητέρα (καθώς και η ανάδοχη μητέρα) ανήκει στην ομάδα των ΑμεΑ ή/και ένα από τα τέκνα της ή/και ο σύζυγος,
με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω για τη μητέρα ή/και για ένα από τα τέκνα της, απαιτείται βεβαίωση υγειονομικής επιτροπής ή βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο, και με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω για το σύζυγό της, απαιτείται βεβαίωση υγειονομικής επιτροπής ή βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο.

Για τη συμμετοχή σε ΚΔΑΠ ΜΕΑ χρειάζονται μόνο:
Μαζί με την «Αίτηση συμμετοχής- Δήλωση»:
Αντίγραφο ταυτότητας μητέρας ή επιτρόπου (επικυρωμένο αντίγραφο).
Εκκαθαριστικό 2014 της οικογένειας.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Βεβαίωση υγειονομικής επιτροπής για την αναπηρία του παιδιού.
Επίσημο αντίγραφο αποδεικτικού εγγράφου για την επιτροπεία (εφόσον είναι άλλος ο κηδεμόνας).

Χρηστικές πληροφορίες:
*Οι τελικές λίστες με τις επιλέξιμες δομές θα αναρτηθούν στις 24 Ιουλίου στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr) και θα διατίθενται από τις παραπάνω δημοτικές υπηρεσίες.
* Οι πίνακες κατάταξης των αιτήσεων των μητέρων και οι προσωρινές εγκρίσεις και απορρίψεις θα δημοσιευθούν στις 25 Αυγούστου.
* Ενστάσεις κατά της κατάταξης θα υποβάλλονβται από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου.
* Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 31 Αυγούστου.