Ένοχες οι εταιρείες για τη ρύπανση του Ασωπού

120

11\7\14

Απόφαση-σταθμό στην πολύκροτη απόφαση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού εξέδωσε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας, κρίνοντας ένοχες επτά εταιρείες για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, από την έκταση και σημασία της οποίας δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι εταιρείες κατηγορούνταν ότι με τη βιομηχανική τους δραστηριότητα προκάλεσαν προσβολή και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Θήβας Βοιωτίας, με συνέπεια ο υδροφόρος ορίζοντας να επιβαρυνθεί με υγρά βιομηχανικά απόβλητα αλλά και με το επιβλαβές εξασθενές χρώμιο, ουσία που χαρακτηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα τοξική, καρκινογόνα και μεταλλαξιογόνα.

Από την έκταση και τη σημασία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, κρίθηκε ότι δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου των κατοίκων των όμορων περιοχών.

Ειδικότερα, κρίθηκαν ένοχοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών:

  • Aluminco ΑΕ: φυλάκιση 3 ετών και χρηματική ποινή 30.000,00 ευρώ.
  • ICR Ιωάννου ΑΕ: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά).
  • Γαλβανιστήρια Ελλάδας ΑΕ: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά).
  • Viometale ΑΕ: φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 15.000,00 ευρώ.
  • Βαφική ΑΕ: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 1.000,00 ευρώ.
  • ΕΑΒ ΑΕ: φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 20.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά).
  • BLK Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΕ: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 2.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά).

Οι ποινές μπορεί να φαίνονται επιεικείς, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι εφεξής μπαίνει τέλος σε μια εποχή ατιμωρησίας και ότι η απόφαση του Πλημμελειοδικείου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ποταμού και της εφαρμογής του κανόνα «ο ρυπαίνων πληρώνει», δεδομένου ότι ταυτοποιεί ρύπανση και ρυπαντές. «Θεωρούμε ότι είναι ένα μικρό φόβητρο για τις εταιρείες που πραγματικά ρυπαίνουν», δηλώνει στην εφημερίδα ο Λευτέρας Κτιστάκις, πληρεξούσιος δικηγόρος του Συλλόγου «Πολίτες για την Αειφορία – Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός», ενός από τους πολιτικούς ενάγοντες.