H αγορά των υπερτροφών

74

30/6/14

Τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει παρατηρηθεί αύξηση σε προβλήματα υγείας, με τους περισσότερους ανθρώπους να πάσχουν από παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξανόμενο ενδιαφέρον για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της αγοράς τροφίμων, άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Οι καταναλωτές αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, δείχνοντας μεγαλύτερη προτίμηση στα φρέσκα τρόφιμα και ειδικά αυτά που έχουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία τους. Δεδομένου ότι τα θέματα με την παχυσαρκία και την γενική υγεία γενικότερα έχουν διαδοθεί και οι καταναλωτές ανησυχούν, οι έμποροι άδραξαν την ευκαιρία για να ωθήσουν στην αγορά τις υπερτροφές. Τι εννοούμε, όμως, με τον όρο υπερτροφές;

Οι υπερτροφές ή αλλιώς superfoods είναι τροφές με υψηλή διατροφική αξία, δηλαδή περιέχουν υψηλή συγκέντρωση βιταμινών και μετάλλων. Η διατροφική τους αξία είναι πολύ μεγαλύτερη των υπολοίπων τροφών, ενώ μικρή ποσότητά τους επαρκεί για τον εφοδιασμό του οργανισμού με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωσή τους προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της ισχυρής αντιοξειδωτικής ικανότητας που έχουν. Η αντιοξειδωτική τους δράση προσφέρει αντιγήρανση και συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Κάποια τρόφιμα που ανήκουν στις υπερτροφές είναι τα μύρτιλλα, η σπιρουλίνα, το Goji Berry, το ιπποφαές, το ρόδι, τα βατόμουρα, η παπάγια κ.ά.

Οι υπερτροφές έχουν σημειώσει ταχεία αύξηση στις πωλήσεις τους, όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών για μια πιο υγιεινή διατροφή. Ειδικότερα, η κατανάλωση των υπερφρούτων αυξήθηκε κατά 20% από το 1990 έως το 1999, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική έδειξε ότι η κατανάλωση της παπάγιας τα έτη 1998-1999 αυξήθηκε κατά 56% και υπερτριπλασιάστηκε η κατανάλωση του μάνγκο. Μετέπειτα, στην αγορά εισήχθησαν περισσότερα υπερτρόφιμα, όπως τα gojiberries, τα μούρα acai, τα μύρτιλλα, το ιπποφαές κ.ά.

Όμως, στις υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη, ο αγώνας για επιβίωση όλο και δυσχεραίνει. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της φτώχειας και κατά συνέπεια η δυσκολία αγοράς βασικών ειδών διατροφής. Για ένα άτομο πεινασμένο, «υπερτροφή» μπορεί να είναι ένα κομμάτι ψωμί και ένα ποτήρι γάλα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ίσως να αποβεί σωτήριο για τη ζωή του.

Η έξυπνη διατροφή αποτελεί τη λύση στον προβληματισμό αυτό. Τρέφομαι έξυπνα σημαίνει ότι επιλέγω να τρέφομαι με τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες και χαμηλές σε κόστος αλλά και ενεργειακό φορτίο. Φθηνές υπερτροφές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα όσπρια, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, το μπρόκολο και άλλα λαχανικά.

Μία ακόμη επιπλέον λύση στο πρόβλημα του υψηλού κόστους κάποιων υπερτροφών (π.χ. μύρτιλλο) είναι η εντόπια παραγωγή τους στην Ελλάδα, ώστε να μειωθεί το κόστος τους και να γίνουν προσιτές στους εγχώριους καταναλωτές. Είναι στο χέρι του καθενός να έχει μια πλήρη διατροφή με ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων, στην οποία μπορούν να συμπεριληφθούν και οι υπερτροφές.

Πηγή: mednutrition.gr