Το «πρώτο τσιγάρο της ημέρας» παίζει ρόλο στον καρκίνο του πνεύμονα

119

25/6/14

Όσο νωρίτερα ανάβει κανείς το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσει καρκίνο του πνεύμονα, υποστηρίζουν αμερικανικοί ερευνητές σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Φανγκουι Γκου, ρώτησε περισσότερους από 3.200 καπνιστές από τις ΗΠΑ και την Ιταλία για το ιστορικό καπνίσματος τους και πότε έκαναν συνήθως το πρώτο τσιγάρο της ημέρας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, τα άτομα που ξεκινάνε να καπνίζουν εντός μιας ώρας από τη στιγμή που έχουν ξυπνήσει, έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, από εκείνους που ανάβουν το πρώτο τσιγάρο πολύ αργότερα.

Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και μεταβλητές όπως ο ρυθμός καπνίσματος, πόσο χρόνο ήταν καπνιστές και άλλους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα.

Η σχέση μεταξύ καρκίνου του πνεύμονα και πρώτου τσιγάρου ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ενεργών καπνιστών, συγκριτικά με τους πρώην, και εκείνους που έκαναν λίγα εν αντιθέσει με όσους κάπνιζαν πολλά τσιγάρα.

Δεν διαπιστώθηκε καμιά διαφορά, μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι, το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους καπνιστές πότε κάνουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας τους στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά του καρκίνου του πνεύμονα.