Το διαζύγιο ευνοεί την παιδική παχυσαρκία

56

5/6/14

Αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα, έχουν τα παιδιά των διαζευγμένων ζευγαριών, ειδικά όταν πρόκειται για αγόρια, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποBritish Medical Journal.

Η μελέτη εστίασε σε δείγμα 3.000 μαθητών, κατά μέσο όρο οκτώ ετών, και συγκρίθηκε ο δείκτης μάζας σώματος των παιδιών, με έμφαση στην κοιλιακή παχυσαρκία, σε σχέση πάνξτα με την οικογενειακή κατάσταση των γονέων (παντρεμένοι, ανύπαντροι, χωρισμένοι κ.α.).

Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά (19%) είχαν βάρος πάνω από το κανονικό, δηλαδή ήταν υπέρβαρα ΔΜΣ 25-30) ή παχύσαρκα (ΔΜΣ άνω του 30), ενώ σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά (9%) είχαν τοπική κοιλιακή παχυσαρκία.

Η μελέτη έδειξε ότι αναλογικά περισσότερα παιδιά χωρισμένων γονιών είχαν περιττά κιλά, σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους παρέμεναν παντρεμένοι. Συγκεκριμένα, τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν πάρει διαζύγιο, ήταν 54% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και 89% πιθανότερο να έχουν κοιλιακό πάχος.

Το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο (63%) για τα αγόρια διαζευγμένων γονιών, τα οποία επίσης είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα (104%) να έχουν συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Για τα κορίτσια των διαζευγμένων γονιών, ο κίνδυνος των περιττών κιλών ήταν αρκετά μικρότερος από ό,τι για τα αγόρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και παλαιότερες μελέτες είχαν καταλήξει σε παρεμφερή συμπεράσματα, γεγονός που δείχνει ότι το διαζύγιο σε μιαοικογένεια αποτελεί παράγοντα που «ευνοεί» την παχυσαρκία. 

Μία πιθανή αιτία -λόγω και της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος- είναι η συνήθως η  μεγαλύτερη κατανάλωση πρόχειρου και χαμηλής ποιότητας φαγητού, με πολλά λιπαρά και θερμίδες.

Επίσης, εκτιμάται ότι παίζει ρόλο το αυξημένο ψυχολογικό στρες των παιδιών που είδαν τον γάμο των γονιών τους να διαλύεται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αγόρια πιθανώς να είναι πιο ευάλωτα από συναισθηματική άποψη σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ