Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

201

5/6/14

Οι δράσεις του 4ου Greenparty, της οικολογικής γιορτής που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως και η καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση της έκθεσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης, παρουσιάστηκαν σήμερα, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.
“Το φετινό Greenparty υιοθετεί το σύνθημα «Κάνε κάτι δραστικό, κόψε το πλαστικό» που εμπνεύστηκαν οι μαθητές του 74ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης” τόνισε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε:
“Στο 4ο Greenparty δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση απλών τρόπων κατασκευής και παρασκευής καθημερινών προϊόντων από φυσικά υλικά, μέσα από εργαστήρια, ομιλίες, παρουσιάσεις και βιωματικά παιχνίδια. Το 4ο Greenparty θέλει να φέρει κοντά πολλούς φορείς και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στις νεαρές ηλικίες, ώστε να ασχοληθούν με το περιβάλλον και με δράσεις που προάγουν την καθημερινή μας συμπεριφορά”.
Στο πλαίσιο των δράσεων του 4ου Greenparty, που θα διαρκέσουν από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου, κατά τις ώρες 10.00 έως 24.00, θα στηθεί για πρώτη φορά στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως μια υπαίθρια βιβλιοθήκη, στην οποία θα λειτουργούν εργαστήρια μεταποίησης της πλαστικής σακούλας, ομαδικά επιτραπέζια και επιδαπέδια παιχνίδια, οικολογικές κατασκευές και έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τους υγροτόπους της Πιερίας.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί από τους δημότες μια μακέτα της πόλης από ανακυκλώσιμα υλικά, με τίτλο «Η πόλη που ονειρεύομαι», με στόχο να παραδοθεί στους αρμόδιους, αποτυπώνοντας τις προτάσεις τους για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη. Στην είσοδο του πάρκου θα στηθεί και θα παρουσιαστεί το πρώτο οικολογικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο Smart-Electric- Drive, με δυνατότητα test- drive για τους επισκέπτες.
Η είσοδος σε όλες τις δραστηριότητες θα είναι ελεύθερη για το κοινό, το οποίο θα έχει ακόμη την ευκαιρία να παρακολουθήσει μουσικά και θεατρικά χάπενινγκ.
Στο 4ο Greenparty συμμετέχουν οι: Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, Κορώνειας- Βόλβης, Κερκίνης, Εθνικού Δρυμού Ολύμπου), Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ομάδα παραγωγών & χειροτεχνών Θεσσαλονίκης, Οικοκοινότητα «Κύτταρο Νέας Γης», Εναλλακτική Κοινότητα «ΠΕΛΙΤΙ», ΤΥΤΩ, Greenclub Χαριλάου & Άνω Τούμπας, Μ.Ιωαννίδης Α.Ε.Β.Ε., Ομάδα Book- Crossing Θες/νίκης και Αθήνας, Ομάδα Εργοθεραπείας ΚΑΠΗ Θες/νίκης, Σωματείο Τέχνης «Μορφογέννεσις», Σύλλογος Κεραμιστών & Αγγειοπλαστών Θες/νίκης, Anahata Yoga Studio, Ομάδα Γου-Σου-Τσεν-Λονγκ, Book- 2- Chance, Ι- write και σχολεία Θες/νίκης (28ο Δημ., 19ο Δημ, 1ο Πειρ. Δημ., 15ο Δημ., 88ο Δημ., 24ο Νηπ., 74ο Νηπ. και 77ο Νηπ.).

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβαλλοντικών Δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, δρ. Μάξιμος Πετρακάκης, παρουσίασε την ετήσια έκθεση με θέμα: «Αξιολόγηση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων και αντιμετώπιση των υψηλών συγκεντρώσεων ΑΣ10 στη Θεσσαλονίκη το έτος 2013». Όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα, η επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος κορυφώθηκε κατά την ψυχρή περίοδο του έτους. Ως βασικότερες αιτίες καταγράφονται η καύση επικίνδυνης ξυλείας και βιομάζας, η αποψίλωση των δασών και η αύξηση των πυρκαγιών λόγω πλημμελούς συντήρησης των εστιών καύσης. Η έκθεση προτείνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω μέτρα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου:
• Μείωση του τιμολογίου του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την πρόταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
• Επανεξέταση κόστους του πετρελαίου θέρμανσης με μείωση της τιμής αγοράς από τα νοικοκυριά, με έκπτωση που θα επαναφέρει το κόστος σε επίπεδα προ κρίσης
• Προώθηση προγραμμάτων συνολικής ενεργειακής αναβάθμισης του υπάρχοντος ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος και προώθηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής
• Πύκνωση του δικτύου των μαζικών μέσων μεταφοράς και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς.
• Προώθηση της αεριοκίνησης σε Λεωφορεία, φορτηγά, Ταξί, ΙΧ οχήματα με παράλληλη ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα

Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις της καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνας Σαμαρά, που παρουσίασε την εισήγηση του εργαστηρίου ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας με θέμα «Καύση βιομάζας και χημική σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων στην Θεσσαλονίκη».
Όπως τονίζεται στην εισήγηση “Η βιομάζα (ξύλο και πέλλετ) αποτελεί μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με κόστος χαμηλότερο από εκείνο άλλων καυσίμων, ωστόσο η καύση της χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλότερες εκπομπές ρύπων, που συχνά είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Κατά συνέπεια, μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει τα ορυκτά καύσιμα, αλλά απαιτούνται υψηλά πρότυπα για να διατηρηθεί η ποιότητα του αέρα”.