Νους ασθενής… με καρδιά ασθενή

130

15/6/14

Ανθρωποι που εμφανίζουν άσχημη καρδιαγγειακή υγεία είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα μάθησης και μνήμης σε σχέση με όσους δεν έχουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες του Brigham Young University’s Department of Health Science, της Γιούτα, ανακάλυψαν ότι στους συμμετέχοντες της έρευνας με τα χειρότερα σκορ στην καρδιαγγειακή υγεία, ποσοστό 4,6% είχε κάποιου είδους νοητική εξασθένηση σε σύγκριση με ποσοστό 2,7% των ανθρώπων με μέση καρδιαγγειακή υγεία και 2,6% σε ανθρώπους με βλάβη στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ο ερευνητής Evan L. Thacker, δήλωσε ότι ακόμα και όταν δεν επιτυγχάνεται η ιδανική καρδιαγγειακή υγεία τα μέσα επίπεδά της είναι προτιμότερα από τα χαμηλά, για καλύτερη νοητική λειτουργία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, επειδή η ενδιάμεση καρδιαγγειακή υγεία είναι πιο ρεαλιστικός στόχος σε σχέση με την ιδανική.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από στοιχεία σχεδόν 18.000 ανθρώπων ηλικίας 45 ετών και άνω που έλαβαν μέρος στην έρευνα REGARDS.

Μισοί από τους συμμετέχοντες ζουν στις πολιτείες των ΗΠΑ που αποκαλούνται «ζώνες εγκεφαλικών επεισοδίων».