Κράνος μικροκυμάτων κάνει γρήγορη διάγνωση εγκεφαλικού

42

17/6/14

Ένα φορητό κράνος μικροκυμάτων, το οποίο κάνει γρήγορη διάγνωση αν ένας άνθρωπος έχει πάθει εγκεφαλικό, είναι μια νέα πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στην ιατρική τεχνολογία.

Το κράνος είναι δημιούργημα Σουηδών ερευνητών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Τσάλμερς και της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μίκαελ Πέρσον.

Η συσκευή σε σχήμα κράνους που φοριέται στο κεφάλι μοιάζει με αυτό των ποδηλατών και μπορεί να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωση ενός εγκεφαλικού, κάτι ζωτικό για τις πιθανές συνέπειές του και για τις ελπίδες ανάκαμψης του ασθενούς.

Όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού, τόσο διευρύνεται η ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου, κάνοντας την κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Το κράνος είναι ένας πομπός και δέκτης μικροκυμάτων, που ανιχνεύει μέσω αυτών τυχόν ζημιά στον εγκέφαλο, από θρόμβο ή αιμορραγία.

Οι Σουηδοί ερευνητές, που έκαναν ήδη πετυχημένες δοκιμές με 45 ασθενείς νοσοκομείου, σκοπεύουν να δώσουν τη συσκευή τους σε πληρώματα ασθενοφόρων, για να ελέγξουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της στην πράξη.

Το κράνος μπορεί να διακρίνει μεταξύ ενός ισχαιμικού και ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου με αρκετή ακρίβεια, αν και όχι 100% ακόμη.

Η συσκευή χρειάζεται περαιτέρω δοκιμές, προτού αξιοποιηθεί ευρέως, αλλά αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Όπως δήλωσε ο Πέρσον, «και μόνο το γεγονός ότι επιτρέπει, ήδη από το ασθενοφόρο, να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα αιμορραγίας στον εγκέφαλο, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και μεγάλο όφελος για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών εγκεφαλικού».

Πηγή: ΑΜΠΕ