Κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων για τις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη

114

25/6/14

Οι γυναίκες κάτω των 55 ετών με υποψία καρδιακού προβλήματος έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, να χρειαστούν αγγειοπλαστική ή να αποβιώσουν, αν επίσης πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Γενικά, οι πάσχοντες από κατάθλιψη είναι πιθανότερο να έχουν καρδιολογικά προβλήματα, συγκριτικά πάντα με τα υγιή άτομα, αλλά η ακριβής αύξηση του κινδύνου ποίκιλε σε παλαιότερες μελέτες. Ο Δρ Αμιτ Σαντ, από το Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα, υποψιαζόταν ότι αυτή η διακύμανση οφείλεται στην επίπτωση της κατάθλιψης σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

Ο Δρ Σαντ και οι συνεργάτες του μελέτησαν περισσότερα από 3.000 άτομα που είχαν υποβληθεί σε προγραμματισμένες διαδικασίες καρδιακού καθετηριασμού για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου ή για άλλα καρδιακά προβλήματα. Η στεφανιαία νόσος οφείλεται στην οικοδόμηση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία εμποδίζει την παροχή αίματος προς την καρδιά.

Κατά μέσο όρο οι ασθενείς ήταν 60 ετών, και το ένα τρίτο γυναίκες. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες: κάτω των 55, 56-64 ετών και πάνω από 65.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για την αποτίμηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, πριν τη διαδικασία. Ένα σκορ 10 ή υψηλότερο, με όριο το 27, τεκμηριώνεται τουλάχιστον μέτρια κατάθλιψη.

Επίσης, οι επιστήμονες μελέτησαν τα αποτελέσματα των καθετηριασμών και σημείωσαν κατά πόσο οι ασθενείς φάνηκε να έχουν στεφανιαία νόσο και αν ναι, πόσο σοβαρή ήταν.

Τα επόμενα τρία χρόνια, οι ερευνητές επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους ασθενείς, ενώ παρακολουθούσαν και τα αρχεία εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Σχεδόν το 30% των γυναικών, κάτω των 55 ετών είχαν μέτρια έως σοβαρής μορφής κατάθλιψη, συγκριτικά με το 9% των ανδρών 65 ετών και άνω.

Για το σύνολο των ασθενών, η κατάθλιψη δεν σχετίστηκε με την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αλλά όταν εξετάστηκαν οι υποομάδες, τότε προέκυψε σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιακών προβλημάτων στις νεότερες γυναίκες.

Για κάθε μια μονάδα αύξησης στην κλίμακα της κατάθλιψης, η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου αυξανόταν κατά 7%.

Τα επόμενα τρία χρόνια, η κατάθλιψη συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και μειζόνων καρδιακών προβλημάτων. Η σχέση ήταν εντονότερη στις γυναίκες 55 ετών και κάτω, και στους άνδρες 65 ετών και άνω.

«Στους ηλικιωμένους άνδρες η φύση της σχέσης είναι λίγο διαφορετική απ’ αυτή των νεότερων γυναικών. Οι τελευταίες δεν διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Αλλά αυτές που πήραν μέρος στην έρευνα και είχαν προγραμματισμένο καθετηριασμό, πιθανόν να είχαν θετικό αποτέλεσμα στο τεστ άγχους ή να έπασχαν από στηθάγχη, και γενικά κινδύνευαν περισσότερο από τις μεγαλύτερες γυναίκες», εξηγεί ο Δρ Σαντ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή