Εκστρατεία ενημέρωσης για τη μεσογειακή αναιμία με ορθοπεταλιές

119

7\6\14

Με έναν διαφορετικό τρόπο εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου), καθώς οι σύλλογοι ασθενών με θαλασσαιμία από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο, διοργανώνουν ποδηλατοβόλτες, ανοικτές προς το κοινό με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη νόσο. 

Οι σύλλογοι ασθενών με μεσογειακή αναιμία, με την υποστήριξη τηςNovartis Hellas, μέσω της συμβολικής αυτής ενέργειας και με κεντρικό μήνυμα «Η διαδρομή είναι καλύτερη με παρέα», θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες μας για τη νόσο αλλά και να ενημερώσουν για τα οφέλη της αιμοδοσίας και τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας. 

Έτσι λοιπόν, την Κυριακή 15 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η ποδηλατοβόλτα της Αθήνας, με σημείο εκκίνησης την πλατεία έναντι Τεχνόπολις, στο Γκάζι (πρόσβαση: Μετρό Κεραμεικός). 

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθούν ποδηλατικές βόλτες σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα και Ηράκλειο, με στόχο να μεταφερθεί το μήνυμα, σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, πως η διαδρομή για την αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας είναι πάντα καλύτερη με παρέα!

Η θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία αποτελεί μία από τις συχνότερες γενετικές παθήσεις παγκοσμίως, με σχεδόν 68.000 γεννήσεις πασχόντων ετησίως. Ο όρος «θαλασσαιμία» περιλαμβάνει μία οικογένεια γενετικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας αναιμία. 

Οι μορφές της θαλασσαιμίας ποικίλουν από ήπιες έως σοβαρές, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν από την παιδική ηλικία, όπου συχνά χρήζουν τακτικών μεταγγίσεων αίματος προκειμένου να επιζήσει ο ασθενής, ή, στις ηπιότερες μορφές της νόσου, να εμφανιστούν κατά την ενήλικη ζωή. 

Οι πάσχοντες εμφανίζουν διάφορες επιπλοκές, ανάλογα με τη μορφή της νόσου, ενώ εμφανίζουν παράλληλα υπερφόρτωση σιδήρου ως συνέπεια της νόσου ή λόγω της περίσσειας του σιδήρου που προσλαμβάνεται από τις μεταγγίσεις αίματος. Οι περισσότεροι πάσχοντες βρίσκονται στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός της νόσου διευρύνεται λόγω της μετανάστευσης. 

Η καλύτερη κατανόηση σχετικά με τα οφέλη των μεταγγίσεων αίματος, καθώς και της ανάγκης αντιμετώπισης της υπερφόρτωσης σιδήρου έχει οδηγήσει στην εξέλιξη της θαλασσαιμίας από μία θανατηφόρο παιδιατρική νόσο σε μία χρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά στους περισσότερους πάσχοντες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή