Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις έκαναν οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας

109

17/6/14

Σε προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις είχαν την ευκαιρία να υποβληθούν 806 κάτοικοι της Αστυπάλαιας, από το επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τις δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας. Η επόμενη αποστολή θα πραγματοποιηθεί στα Ψαρά στις 4 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της αποστολής των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Αστυπάλαια, η οποία διήρκησε συνολικά 5 ημέρες (29 Μαΐου- 3 Ιουνίου), 806 κάτοικοι συνολικά, όλων των ηλικιών, εξετάστηκαν από τους εθελοντές γιατρούς του Προγράμματος, πραγματοποιώντας 1.276 ιατρικές εξετάσεις και 2.261 ραντεβού. 

Συγκεκριμένα έγιναν 200 υπέρηχοι, 227 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, 371 ακτινογραφίες, 113 triplex καρδιάς, 106 μαστογραφίες, 99 τεστ Παπανικολάου, 83 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 37 εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και 40 σπιρομετρήσεις. 

Κατά τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στην Αστυπάλαια, μεταξύ άλλων, διαγνώστηκαν τρεις ασθενείς με σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις, καθώς και ένας ασθενής με μετεγχειρητική επιπλοκή σε μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Το Πρόγραμμα Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το οποίο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε τη δράση του τον Ιανουάριο του 2014, οπότε οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες πραγματοποίησαν την πρώτη τους αποστολή στο Καστελόριζο. 

Κεντρικός στόχος του Προγράμματος είναι να προσφέρει στους κατοίκους παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας ανοιχτή πρόσβαση σε αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, οπότε ο τομέας της Υγείας πλήττεται ιδιαίτερα.

Από τον Ιανουάριο έως και σήμερα, έχουν υλοποιηθεί επιτυχώς τέσσερις αποστολές, στο Καστελόριζο, την Αμοργό, την Κάσο και την Αστυπάλαια, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.735 ιατρικές επισκέψεις και εξετάστηκαν 2.430πολίτες, από τηνυπεύθυνη επιστημονική ομάδα του Προγράμματος και το αρμόδιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει τις μονάδες σε κάθε τους ταξίδι. 

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να καλύψει σε πέντε χρόνια τις ιατροδιαγνωστικές ανάγκες 55.000 περίπου πολιτών όλων των ηλικιών, σε 35 νησιά και παραμεθόριες περιοχές, σεόλη την επικράτεια.

Με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα διασφαλίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο τρόπο, η ανοιχτή πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, καθώς και σε εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα που καθιστούν τις μονάδες ικανές να ανταποκριθούν ακόμα και στα πιο απαιτητικά περιστατικά. Συγκεκριμένα, μέσω της λειτουργίας των κινητών μονάδων οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο, καθώς και σε υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας.

Ήδη, κατά τους πρώτους έξι μήνες υλοποίησής του, το Πρόγραμμα έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στον αρχικό στόχο του, να καταστήσει, για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, ανοιχτή και ελεύθερη την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και ολοκληρωμένη προσέγγιση. 

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2014, πραγματοποιήθηκαν συνολικά:
• 606 υπέρηχοι
• 559 ηλεκτροκαρδιογραφήματα
• 903ακτινογραφίες
• 499 triplex καρδιάς
• 285 μαστογραφίες
• 245 test Παπανικολάου
• 245 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 
• 111 εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης
• 75 σπιρομετρήσεις

Επιπλέον έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 15 χειρουργικές επεμβάσεις με τοπική αναισθησία. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, δόθηκαν δεκάδες ενημερωτικές ομιλίες σε χιλιάδες ενήλικες και μαθητές, για θέματα υγιεινής διατροφής, έγκαιρης διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, επαγγελματικού προσανατολισμού και παροχής πρώτων βοηθειών.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, η ιατρική ομάδα θα επισκεφθεί ξανά τα νησιά μέσα στους επόμενους έξι μήνες προκειμένου να παρέχει επιπλέον εξειδικευμένη υποστήριξη με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες που εντοπίστηκαν κατά την πρώτη επίσκεψη. 

Την επιστημονική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης όλου του Προγράμματος έχει ο Δρ Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α” της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.