Γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με εκδηλώσεις σε όλη τη Θεσσαλονίκη!

71

17/6/14

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνδιοργανώνουν συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου 2014.

Η Κ.Ο.Θ., σε συμπαραγωγή με τον ΟΜΜΘ, γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με μια ξεχωριστή συναυλία με έργα μεγάλων συνθετών. Την ορχήστρα θα διευθύνουν οι μαέστροι Δημοσθένης Φωτιάδης και Αθανάσιος Σουργκούνης και συμπράττουν οι ανερχόμενοι σολίστ του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Βασιλίνα Υφαντή (φλάουτο) και Ιάσονας Γιαγτζόγλου (πιάνο).

Η συναυλία θα περιλαμβάνει την Εισαγωγή Εβρίδες ή Η Σπηλιά του Fingal, έργο 26 του Felix Mendelssohn, το Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων σε ρε – ελάσσονα, Wq22 του Carl Philip Emanuel Bach, το Κοντσέρτο αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα σε Ντο – μείζονα, έργο 15 του Ludwig van Beethoven και το έργο Vltava – Μολδάβας του Bedřich Smetana. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» στο κτίριο Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 21 Ιουνίου και ώρα 21:00.

Νωρίτερα θα εμφανιστούν στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής το Σύνολο Εγχόρδων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (19:00) με έργα των Mendelssohn, Vivaldi, Bartók και Σκαλκώτα και το σύνολο Orpheus Soloists (20:00) με τους νικητές του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου, Λυδία Κορδώνια (βιολοντσέλο), Γεωργία Λαζαρίδου (πιάνο) και Γιώργος Καραγκούνης (κλαρινέτο), με έργα των Mozart και Bruch.

Η είσοδος στις συναυλίες είναι ελεύθερη. Για τη συναυλία της Κ.Ο.Θ. τα δελτία εισόδου θα αρχίσουν να διατίθενται με σειρά προτεραιότητας από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ στις 20:00.

Μουσικές εκδηλώσεις Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής – Πρόγραμμα

Πρωινές εκδηλώσεις

10.00 – Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα επιβιβαστεί στο τρενάκι της παραλίας και θα κάνει μια μεγάλη, «μουσική βόλτα», στη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από το Λιμάνι, διασχίζοντας την παραλιακή οδό μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, συνεχίζοντας στη Βασιλίσσης Όλγας και από εκεί θα ανέβει την οδό Αγγελάκη για να φτάσει από την Εγνατία στην Αρχαία Αγορά και να καταλήξει μέσω της Δωδεκανήσου στην πλατεία Αριστοτέλους.

11:30 – Πλατεία Αριστοτέλους (info Kiosk): Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης.

12.00 – Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας: Συναυλία Concert Band Πανεπιστήμιου Μακεδονίας – Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με έργα από τον κινηματογράφο και όχι μόνο. Προετοιμασία/ διεύθυνση: Κώστας Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής.

13:00 – Πλατεία Αριστοτέλους (εκδοτήρια εισιτηρίων Κ.Ο.Θ./ ΟΜΜΘ): Συναυλία Concert Band Πανεπιστήμιου Μακεδονίας – Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με έργα από τον κινηματογράφο και όχι μόνο. Προετοιμασία/ διεύθυνση: Κώστας Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής.

14:00 – Πεζόδρομος οδού Λασσάνη: Συναυλία συνόλου εγχόρδων «Ροτόντα» Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Ειρήνης Ντράγκνεβα.

14:00 – Πεζόδρομος Ικτίνου: Συναυλία Ορχήστρας Σαξοφώνων Κου Κλουξ Σαξ Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.

14:30 – Πλατεία Άθωνος (Συντριβάνι): Συναυλία Συνόλου Παραδοσιακής Mουσικής Πανεπιστήμιου Μακεδονίας – Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Επιμέλεια Λευτέρης Τσικουρίδης, επίκουρος καθηγητής.

Απογευματινές εκδηλώσεις

19.00 – Φουαγιέ Μεγάρου Μουσικής: Συναυλία Συνόλου Εγχόρδων Πανεπιστήμιου Μακεδονίας – Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Βράνου.

20.00 – Φουαγιέ Μεγάρου Μουσικής: Συναυλία μουσικού συνόλου Orpheus Soloists με τους νικητές του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου, Λυδία Κορδώνια (βιολοντσέλο), Γεωργία Λαζαρίδου (πιάνο) και Γιώργος Καραγκούνης (κλαρινέτο).

21.00 – Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής: Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση των Δημοσθένη Φωτιάδη και Αθανάσιου Σουργκούνη.