Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σερβία

121

15/5/2014

Την κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια της Σερβίας εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις αποφασίζει η σερβική κυβέρνηση σε συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει προκληθεί στη χώρα.
“Ποτέ στην ιστορία της Σερβίας δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο” τόνισε ο κ. Βούτσις, ο οποίος είναι επικεφαλής και του επιτελείου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνεδρίασης του επιτελείου, τόνισε ότι χάθηκαν δύο ανθρώπινες ζωές και ότι υπάρχουν φόβοι για περισσότερα θύματα.

“Ποτέ κανένας δεν νίκησε τη φωτιά και το νερό και τώρα το σημαντικότερο είναι σώσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν” υπογράμμισε.

“Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ομάδων διάσωσης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις ζωές των διασωστών” υπογράμμισε.

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του στο προάστιο Ουμτσάρι του Βελιγραδίου από τις πλημμύρες που πλήττουν από προχθές μεγάλο μέρος τη Σερβίας και ένας πυροσβέστης που συμμετείχε σε επιχείρηση διάσωσης κατοίκων της πόλης Τόπολα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Γιασένιτσα και αγνοείται.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη στους δήμους Βάλιεβο, Τσάτσακ, Λόζνιτσα, Ουμπ και Λαζάρεβατς, όπου σε μία μέρα έπεσε ποσότητα βροχής ίση με το μέσο όρο της ποσότητας ενός τετράμηνου.

“Ζητάμε να συμμετάσχουν όλοι στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των κατοίκων, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τα κρατικά όργανα, οι θεσμοί και σε όλες τις περιοχές με τα σοβαρότερα προβλήματα θα αποστείλουμε τις πιο ικανές και υπεύθυνες ομάδες” τόνισε.

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απομάκρυνσης του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές Πρέλινα και Μπρτζάνι με ελικόπτερα, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος έκτακτων καταστάσεων στην περιφέρεια Μοράβα, Ντράγκισαν Μπρότσιτς.

Δύο ελικόπτερα βρίσκονται στην περιοχή για την απομάκρυνση πρώτα των παιδιών, καθώς δεν ήταν δυνατή η προσέγγιση με βάρκες, εξήγησε.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη σε οικισμούς κοντά στις κοίτες των ποταμών, δήλωσε η Μπόγιανα Ικοσίνοβιτς από τον τομέα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι από την Πρελίνα εκκενώθηκαν περίπου 60 άτομα και υπάρχουν άλλοι 1.000 που πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ