Σε αυξημένες εξαγωγές κερασιών ελπίζουν οι παραγωγοί της Κομοτηνής

61

16/5/2014

Ανεκόπη και φέτος το μακρύ ταξίδι για τα φημισμένα κεράσια της Ροδόπης σε Ρωσία και Ευρώπη, αφού ο καιρός δεν “συμμάχησε” -για τέταρτη συνεχή χρονιά- με τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα οι κερασώνες στην περιοχή να θυμίζουν εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, παρ’ όλο που πριν από λίγο καιρό έσφυζαν από “ζωή”.

Πλέον, οι παραγωγοί της περιοχής έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για καλό εισόδημα και εξαγωγές στην παραγωγή των όψιμων ποικιλιών, αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Ροδόπης Φερούχ Τοπάλ, “η ζημιά στις πρώιμες έγινε…”.

Ο φετινός ήπιος χειμώνας, οι έντονες βροχοπτώσεις του Απριλίου και οι δυνατοί άνεμοι, το τελευταίο διάστημα, υπολογίζεται πως θα μειώσουν στο 30% (στην καλύτερη περίπτωση) την τελική παραγωγή του κερασιού των πρώιμων ποικιλιών, που στις καλές εποχές έφθανε τους 1.200 τόνους ετησίως.

Από το 2011 έχουν να δουν καλή παραγωγή οι αγρότες της περιοχής, με αποτέλεσμα οι 427 παραγωγοί του συνεταιρισμού, που διατηρούν κερασώνες σε έκταση πάνω από 3.000 στρέμματα, να δυσκολεύονται οικονομικά, σύμφωνα με τον κ. Τοπάλ.

Τις τελευταίες 15 ημέρες, όπως λέει, οι δυνατοί άνεμοι χτύπησαν τα κεράσια της Ροδόπης, με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί ο καρπός, να σκάει και τελικά να σαπίζει πάνω στα κλαδιά. “Επειδή δεν είχαμε καλό χειμώνα, τα δέντρα ‘ξύπνησαν’ πολύ νωρίς.

Άνθισαν γρήγορα, καρποφόρησαν και πριν προλάβουν να ωριμάσουν τελείως χτυπήθηκαν από τις βροχές και τον αέρα” σημείωσε και πρόσθεσε: “Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν, η ποιότητα του κερασιού να έχει πέσει και ενώ το 2011 η τιμή στον παραγωγό έφτασε τα 2 ευρώ/κιλό, τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στα 0,50 με 0,70 ευρώ/κιλό, αφού πωλείται κυρίως ως βιομηχανικό”.

Πάντως, ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές φθάνουν μέχρι και το 100%.

Σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν πόσοι θα λάβουν αποζημιώσεις.

Η παραγωγή του κερασιού στην περιοχή ξεκινά από τη Φωλιά και φτάνει μέχρι Μέγα Πιστό, Σώστη και εσχάτως στο Λινό, με την πιο ποιοτική παραγωγή να εντοπίζεται στις περιοχές Δύμη, Θάμνα, Αγίασμα και Ρίζωμα.

Στην περιοχή του Γιακά δε, υπολογίζεται πως υπάρχουν 10.000 κερασιές! Όσον αφορά τις ποικιλίες, στη Ροδόπη ευδοκιμεί η γνωστή ποικιλία τραγανά Κομοτηνής, που δεν συναντάται πουθενά αλλού.

Πρόκειται για “έξυπνο” κεράσι, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τοπάλ, καθώς έχει την ιδιότητα να αποβάλλει από τα κλαδιά των δέντρων τους μικρούς καρπούς, δίνοντας χώρο στους μεγαλύτερους να αποδώσουν περισσότερο.

Είναι σκουρόχρωμο, ανθεκτικό, τραγανό και ιδιαίτερα γευστικό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παρασκευή μαρμελάδας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τοπάλ ανέφερε ακόμη ότι το συσκευαστήριο στην περιοχή άνοιξε τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ σχετικά με την εξαγωγική δραστηριότητα του συνεταιρισμού υπενθύμισε ότι το 2010 πρώτη η Ρωσία αντιλήφθηκε την ποιότητα του κερασιού και ζήτησε ποσότητες του προϊόντος.

Πολύ γρήγορα, οι ποσότητες αυξήθηκαν και φθάνουν σήμερα περίπου τους 600 τόνους. Πέρυσι, εκτός από τη Ρωσία, ο συνεταιρισμός κατάφερε να εξάγει κεράσι και σε χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία), όπου και διατέθηκαν συνολικά περίπου 170 τόνοι κερασιού.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Ροδόπης το 64% των κερασοπαραγωγών δεν είναι εγγεγραμμένοι στον συνεταιρισμό και σύμφωνα με τον κ. Τοπάλ, η καλλιέργεια “κερδίζει” ολοένα και περισσότερο τους αγρότες, οι οποίοι βλέποντας τα πολλαπλά οφέλη δεν διστάζουν να αλλάξουν αντικείμενο ενασχόλησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ