Προϊστορικό τσουνάμι εξαφάνισε τη “γέφυρα” που ένωνε Βρετανία – Ευρώπη

100

1/5/2014

Η γη που ένωνε στο μακρινό παρελθόν τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη χάθηκε λόγω ενός κολοσσιαίου τσουνάμι εκτιμούν τώρα οι επιστήμονες, που επιχειρούν να ρίξουν φως στη μοίρα της περίφημης «Doggerland». Είναι διαπιστωμένο ότι κατά την τελευταία εποχή παγετώνων στην Ευρώπη, η Βρετανία δεν ήταν το νησί που γνωρίζουμε σήμερα αλλά ενωνόταν με την υπόλοιπη ήπειρο. Υπήρχε ένα μεγάλης έκτασης κομμάτι γης που έχει ονομαστεί «Doggerland» το οποίο ένωνε τη Βρετανία, όχι με τη Γαλλία στα στενά της Μάγχης, αλλά με τις ακτές της Ολλανδίας της Γερμανίας και της Δανίας.

Σύμφωνα με tanea.gr, μια νέα μελέτη λοιπόν αποκαλύπτει ότι η Doggerland αποτελεί κατά ένα τρόπο την «Ατλαντίδα» της Βρετανίας αφού η περιοχή βυθίστηκε μετά από ένα τεράστιο τσουνάμι περίπου 8.200 χρόνια πριν από την εποχή μας.

Ομάδα ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας επιστήμονας Αλέξανδρος Αβδής πραγματοποίησαν σειρά προσομοιώσεων για να διαπιστώσουν την αιτία της εξαφάνισης της Doggerland στην οποία έχει εξακριβωθεί ότι ζούσαν κάποιες φυλές της μεσολιθικής περιόδου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις εδαφών που γνωρίζουμε ήταν η αιτία της εξαφάνισης της Doggerland.

Στις νότιες ακτές της Νορβηγίας μέσα σε μια χρονική περίοδο περίπου τριών χιλιάδων ετών συνέβησαν τρεις τεράστιες κατολισθήσεις που έχουν ονομαστεί κατολισθήσεις Storegga. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κατολισθήσεις αυτές ξεκίνησαν υποθαλάσσια στην υφαλοκρηπίδα της Νορβηγίας και κάθε φορά καταβύθισαν πολύ μεγάλα κομμάτια εδάφους. Υπολογίζεται ότι συνολικά από τις τρεις κατολισθήσεις κατέρρευσε μια περιοχή μήκους 290 χλμ. Σε κάθε κατολίσθηση δημιουργούνταν ένα μεγάλο τσουνάμι. Σύμφωνα με τους ερευνητές μια από τις κατολισθήσεις αυτές συνέβη πριν από 8.200 χρόνια και δημιούργησε ένα τσουνάμι ύψους 5 μέτρων το οποίο κατάπιε κυριολεκτικά την Doggerland. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ocean Modelling».