Παχύσαρκοι ή υπέρβαροι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού

72

29/5/2014

Παχύσαρκοι ή υπέρβαροι είναι το 30% των ατόμων παγκοσμίως, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet. Από 857 εκατομμύρια που ήταν το 1980, πλέον ανέρχονται σε 2,1 δισεκατομμύρια, με την πλειοψηφία να καταγράφεται στις ΗΠΑ. 

Η ερευνητική ομάδα που ανέλυσε στοιχεία για 188 χώρες, καλεί τις αρμόδιες Αρχές να δράσουν επειγόντως με συντονισμένο τρόπο για την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας. 

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής την Δρ Εμμανουέλα Γακίδου, διαπιστώνει ότι το 13% του συνόλου των παχύσαρκων ατόμων διεθνώς, ζει στις ΗΠΑ, και ακολουθούν Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Βραζιλία. 

Συνολικά υπολογίζεται ότι στη Γη υπάρχουν πάνω από 671 εκατομμύρια παχύσαρκοι (δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, όπου το 58% των ανδρών και το 65% των γυναικών, άνω των 20 ετών, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Στις ανεπτυγμένες χώρες (όπου ζει το 62% των παχύσαρκων του πλανήτη) οι παχύσαρκοι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες, ενώ αντίστροφα στις αναπτυσσόμενες χώρες υπερτερούν οι παχύσαρκες γυναίκες. 

Μεταξύ 1980-2013, τα ποσοστά των υπέρβαρων ενηλίκων παχύσαρκων ανδρών παγκοσμίως έχουν αυξηθεί από 29% σε 37% και των γυναικών από 30% σε 38%.

Μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, ο αριθμός υπέρβαρων και παχύσαρκων έχει αυξηθεί σημαντικά κατά σχεδόν 50%, μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Στις ανεπτυγμένες χώρες ειδικότερα, το 23% των κοριτσιών και το 24% των αγοριών έχουν βάρος πάνω από το κανονικό. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 13% και για τα δύο φύλα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί, όσο οι χώρες αυτές γίνονται πλουσιότερες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε καμία χώρα δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματικά μείωση της παχυσαρκίας. Το πρόβλημα αποδίδεται στον «εκσυγχρονισμό του κόσμου», που οδηγεί σε «σωματική αδράνεια σε όλα τα επίπεδα». Επίσης στις αιτίες περιλαμβάνεται η «ενεργή προώθηση της κατανάλωσης τροφίμων από τη βιομηχανία» και η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Όπως δήλωσε η Γακίδου, «Αντίθετα με άλλους μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία, όπως το κάπνισμα και η παιδική διατροφή, ηπαχυσαρκία δεν μειώνεται διεθνώς. Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η επιδημία της παχυσαρκίας έχει πια ‘πιάσει ταβάνι’ σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες και πλέον σταθεροποιείται. Ο στόχος του ΟΗΕ να σταματήσει ηαύξηση της παχυσαρκίας έως το 2025 είναι πολύ φιλόδοξος και είναι απίθανο να επιτευχθεί χωρίς συντονισμένη δράση», υπογραμμίζει η Δρ Γακίδου.