Πάνω από 25.000 Σέρβοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

32

19/5/2014

Συνολικά 25.070 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες από εκτεταμένες πλημμύρες περιοχές στη Σερβία, εκ των οποίων οι 7.800 είναι κάτοικοι του δήμου Ομπρένοβατς, όπου η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, όπως ανακοινώθηκε από το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στον δήμο Ομπρένοβατς εντοπίστηκαν χθες οι σοροί 12 ανθρώπων, ένας εκ των οποίων πέθανε από φυσικά αίτια και οι υπόλοιποι ήταν θύματα των πλημμυρών.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, περιέγραψε για μία ακόμη φορά την κατάσταση ως καταστροφική τονίζοντας όμως ότι διαδίδονται και αναληθείς πληροφορίες.

Εκτός από τον δήμο Ομπρένοβατς σοβαρά είναι τα προβλήματα στις πόλεις Κρούπανι, Σρέμσκα Ράτσα και Γιάμε, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Για τις επιχειρήσεις διάσωσης κατοίκων που αντιμετώπισαν σοβαρό κίνδυνο και τη διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού στους πληγέντες επιστρατεύτηκαν πέντε ελικόπτερα και προσωπικό από την Ουγγαρία, την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), την ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία.

Στις επιχειρήσεις που συνεχίζονται και σήμερα συμμετέχουν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας, σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.

Αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ προσγειώθηκε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο “Νίκολα Τέσλα” του Βελιγραδίου.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης Μπρίντιζι και μετέφερε γεννήτριες και αντλίες. Σύντομα θα φθάσει και δεύτερο αεροπλάνο με τρόφιμα και νερό για τον πληθυσμό που έχει πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, ο οποίος παρέλαβε την ανθρωπιστική βοήθεια, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ βοηθά τη σερβική κυβέρνηση, τη στιγμή που έχει ανάγκη από τη βοήθεια.

Ο ΟΗΕ ενεργοποίησε το σύστημα παροχής βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις για να αποστείλει εξοπλισμό διάσωσης και είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.