Ο ιός της ιλαράς «όπλο» στη μάχη κατά του καρκίνου

116

16/5/2014

Ερευνητές της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θεράπευσανασθενή που έπασχε από αιματολογικό καρκίνο χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένο ιό της ιλαράς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Mayo Clinic Proceedings. 

Οι επιστήμονες σπεύδουν πάντως να υπογραμμίσουν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή και σε καμιά περίπτωση δεν αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ίαση του καρκίνου. 

«Χρειάζεται να γίνει τεράστια δουλειά για να καθορίσουμε αν πρόκειται για γενικευμένη θεραπευτική τακτική και πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε και σε άλλους καρκινοπαθείς», σημειώνει ο Δρ Στέφεν Ράσελ, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Αιματολογίας στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. 

Ο Δρ Ράσελ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το πολλαπλό μυέλωμα από το οποίο έπασχε 49χρονη ασθενής εξαφανίστηκε αφού της χορήγησαν σε εξαιρετικά υψηλή δοσολογία σε ενέσιμη μορφή τροποποιημένο ιό της ιλαράς, ώστε να εξοντωθούν τα καρκινικά κύτταρα. Το πολλαπλό μυέλωμα επηρεάζει τα κύτταρα πλάσματος του αίματος, τα οποία συγκεντρώνονται στον μαλακό ιστό ή στον μυελό των οστών. 

Μια δεύτερη ασθενής, επίσης με πολλαπλό μυέλωμα, άρχισε να ανταποκρίνεται στη θεραπεία αλλά δυστυχώς οκαρκίνος επανεμφανίστηκε. Τέσσερις άλλοι ασθενείς που επίσης τους χορηγήθηκε ο ιός της ιλαράς, δεν ανταποκρίθηκαν στην αγωγή. 

Ο Δρ Ράσελ και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι οι δύο ασθενείς που ανταποκρίθηκαν εν μέρει στη θεραπεία είχαν ελάχιστα ή καθόλου κυκλοφορούντα αντισώματα ιλαράς, γεγονός που μπορεί να εξαλείψει τον τροποποιημένο ιό πριν αυτός έχει την δυνατότητα να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα. 

Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίζουν τα πειράματα μελετώντας ασθενείς με χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων στον ιό της ιλαράς και την αντίδρασή τους στις υψηλές δόσεις του ιού. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

ΠΗΓΗ:in.gr