Οι άνθρωποι μυρίζονται όπως τα σκυλιά

127

2/5/2014

Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ότι αναγνωρίζουν το άλλο φύλο από τη πρώτη ματιά, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι υποσυνείδητες αποφάσεις που βασίζονται στην μυρωδιά.

Στη μελέτη, οι άνδρες ή οι γυναίκες που μυρίζουν τις χημικές ουσίες που παράγονται από άτομα του αντίθετου φύλου, μπορούν να αντιληφθούν αν είναι θηλυκό ή αρσενικό. Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Γουέν Ζου, από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών: «τα ευρήματα δείχνουν ότι η μύτη μπορεί να μυρίσει το άλλο φύλο από τις εκκρίσεις του σώματος, ακόμη κι αν δε το κάνει συνειδητά.»

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν το επιχείρημα για την ύπαρξη της ανθρώπινης φερομόνης φύλου, των χημικών σημάτων που εκκρίνονται από τον οργανισμό που επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά.
Πολλά ζώα επικοινωνούν με φερομόνες , αλλά τα στοιχεία των ανθρώπινων φερομονών δεν ήταν ξεκάθαρα μέχρι σήμερα.

Σε αυτή τη μελέτη, οι άνδρες και οι γυναίκες εθελοντές παρακολουθούσαν κινούμενα στοιχεία φτιαγμένα από τελίτσες.

Ταυτόχρονα, οι εθελοντές εκτέθηκαν σε ανδρικές ή γυναικείες φερομόνες ή ένα ουδέτερο διάλυμα, και έπρεπε να κρίνουν κατά πόσον τα σκίτσα ήταν αρσενικά ή θηλυκά.

Μυρίζοντας τις ανδρικές ορμόνες, οι γυναίκες (αλλά όχι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες) κατάφεραν να δουν τα σκίτσα ως πιο αρρενωπά. Αντίθετα, οι άνδρες (και όχι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες) μυρίζοντας θηλυκές ορμόνες κατάφεραν να δουν τα σκίτσα ως θηλυκά.

Επιπλέον, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες ανταποκρίνονταν περισσότερο στις αρσενικές ορμόνες, και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες στις θηλυκές.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν την πρώτη άμεση απόδειξη ότι οι χημικές ουσίες που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα μπορούν να δίνουν υποσυνείδητα πληροφορίες για το φύλο με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου, δήλωσαν οι ερευνητές.