Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας

109

16/5/2014

Αυξημένο κίνδυνο θανάτου αντιμετωπίζουν οι άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Η έρευνα έρχεται να αποσαφηνίσει τα αντικρουόμενα συμπεράσματα στα οποία είχαν καταλήξεις μία γερμανική και μία δανική μελέτη πάνω στη σχέση στειρότητας-θνησιμότητας. 

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορνττης Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ουρολογίας Μάικλ Αϊζενμπεργκ, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία δύο κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα οποία αφορούσαν περίπου 12.000 άνδρες.

Από την επεξεργασία των στοιχείων οι αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσοι άνδρες παρουσίαζαν δύο ή περισσότερες ανωμαλίες στο σπέρμα τους, είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν την επόμενη οκταετία (σε μέση ηλικία 37 ετών), σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικό σπέρμα. Όσο αυξανόταν ο αριθμός των ανωμαλιών, τόσο αύξανε και η πιθανότητα πρόωρου θανάτου. 

Ως τέτοιες ανωμαλίες θεωρούνται ο χαμηλός όγκος του σπέρματος, η αραιή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, η χαμηλή κινητικότητά τους και ο χαμηλός συνολικός αριθμός τους.

Σύμφωνα με τον Δρ Αϊζενμπεργκ, ενώ το κάπνισμα και ο διαβήτης -που διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου- έλκουν συνήθως την προσοχή του κοινού και των ειδικών, στην πραγματικότητα ο ίδιος ή και μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα.

Οι επιστήμονες πάντως αδυνατούν, προς το παρόν, να εξηγήσουν τις αιτίες για τη σχέση ανάμεσα στα προβλήματα γονιμότητας και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ήδη σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.

Προβλήματα γονιμότητας εμφανίζουν -σε κάποια τουλάχιστον φάση της ζωής τους- περίπου ένα στα επτά ζευγάρια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ