Αποκτήστε έναν στόχο ζωής και κατακτήστε την μακροζωία

119

15/5/2014

Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι έχουν έναν οποιονδήποτε σκοπό στηζωή τους, μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυποPsychological Science.

Η μελέτη, που επιβεβαιώνει προηγούμενες ανάλογες έρευνες, αποδεικνύει ότι το αίσθημα ενός σκοπού στη ζωή βοηθά κάποιον, ανεξαρτήτως ηλικίας, να έχει μακροζωία και να απομακρύνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Πάτρικ Χιλ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κάρλτον στον Καναδά, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 7.000 άτομα, ηλικίας 20 έως 75 ετών.

Ο σκοπός στη ζωή κάποιου αξιολογήθηκε με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε τρία ερωτήματα/κριτήρια:
– Μερικοί άνθρωποι περιπλανιούνται άσκοπα στη ζωή τους, αλλά εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς.
– Ζω την κάθε μέρα και δεν σκέφτομαι πραγματικά το αύριο.
– Μερικές φορές νιώθω σαν να έχω κάνει ό,τι θα μπορούσα να κάνω στη ζωή μου.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν τα ίδια άτομα μετά από 14 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι ένιωθαν εξ αρχής ένα σκοπό στη ζωή τους, είχαν κατά μέσο όρο ζήσει περισσότερα χρόνια, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τα επιπλέον αυτά χρόνια ήταν άσχετα με την ηλικία καθενός ή από το αν είχαν πάρει σύνταξη. Με άλλα λόγια, ο σκοπός στη ζωή δεν ωφελεί μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και τους νεότερους – και αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται για πρώτη φορά.

Από αυτούς που είχαν αποβιώσει στη διάρκεια των 14 ετών (το 9%), οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι χωρίς σκοπό στη ζωή τους και με λιγότερες θετικές κοινωνικές σχέσεις. 

«Αν και παραμένει άγνωστο, μέσω ποιών μηχανισμών το αίσθημα σκοπού αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, φαίνεται πως το να αισθάνεται κάποιος ένα σκοπό, δηλαδή το να θέτει στόχους που προσανατολίζουν τις καθημερινές δραστηριότητές του προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, λειτουργεί προστατευτικά σε πολλά μέτωπα, κυρίως στη μακροζωία και την υγεία», εξηγεί ο Δρ Χιλ. 

Μια πιθανότητα είναι ότι, οι άνθρωποι με έναν στόχο τείνουν να ασκούνται σωματικά περισσότερο, να προσέχουν τη διατροφή τους και γενικά να ζουν πιο υγιεινή ζωή. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον καναδό ψυχολόγο, όσο νωρίτερα αποκτά κανείς το αίσθημα σκοπού στη ζωή του, τόσο πιο ωφελημένος θα βγει στο μέλλον.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ