Το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών

72

10/4/2014

Τι σχέση μπορεί να έχει το άγχος με τις αλλεργίες; Σύμφωνα με νέα μελέτη η σχέση είναι άμεση, αφού η κατάσταση των ατόμων που πάσχουν από αλλεργίες μπορεί εξαιτίας του άγχους να επιδεινωθεί αρκετά.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Οχάιο, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι το άγχος επιβαρύνει πολύ τα συμπτώματα όπως ο βήχας και το φτέρνισμα, τα οποία όσο εντείνονται αυξάνουν με τη σειρά τους το άγχος. Έτσι, σχηματίζεται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος όμως καταργείται με τις κατάλληλες ασκήσεις αναπνοής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 179 ασθενείς, οι οποίοι ακολούθησαν ειδική θεραπεία που περιλάμβανε ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλοι οι ασθενείς μετά από θεραπεία δώδεκα εβδομάδων παρουσίασαν βελτίωση κατά 39%.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως τα άτομα που υποφέρουν από τα συμπτώματα των αλλεργιών έχουν και πιο κακή διάθεση. «Το στρες μπορεί να προκαλέσει διάφορες αρνητικές καταστάσεις στο σώμα, μεταξύ των οποίων ακόμη περισσότερα συμπτώματα αλλεργιών, τα οποία όσο πιο συχνά εμφανίζονται, τόσο επιδεινώνουν τη διάθεση», ανέφερε η δρ Amber Patterson από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Οχάιο.

Στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology, οι ερευνητές τονίζουν ότι εκτός από διαλογισμό και ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, όσοι υποφέρουν από αλλεργίες θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα, αλλά και τον καφέ, επειδή αυτό θα τους βοηθήσει να κρατήσουν το στρες σε χαμηλά επίπεδα.