Ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός ΑμεΑ στις Συκιές

105

9/4/2014

Τη θεμελίωση του πρώτου σε όλη την Κεντρική Μακεδονία βρεφονηπιακού σταθμού για άτομα με αναπηρία πραγματοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών την Πέμπτη 10 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι.

Πρόκειται για τη σηματοδότηση της έναρξης ενός από τα σημαντικότερα έργα που κατασκευάστηκαν ποτέ, και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αφού αποτελεί κρίσιμη δομή μέσω της οποίας προάγεται η αναγκαιότητα άρσης κάθε περιορισμού που δυσχεραίνει περαιτέρω τη ζωή του ατόμου με την οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας και εξασφάλισης της αυτονόητης, ομαλής και απρόσκοπτης πρόσβασής του στην εκπαίδευση, τη δημιουργική απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση, την κοινωνική ενσωμάτωση.

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, θα αναπτυχθεί σε οικοπεδικό χώρο συνολικής έκτασης 465,05 τ.μ. στη συμβολή των οδών Τριπόλεως και Κομνηνών στη συνοικία Αρμενοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Συκεών.

Εκεί θα ανεγερθεί κτίριο πέντε ορόφων, για τη στέγαση Βρεφονηπιακού Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας για 33 νήπια και 20 βρέφη, καθώς και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, με ειδικό διαμέρισμα και οικοτροφείο για 10 άτομα. Οι δύο αυτοί τομείς θα είναι διαχωρισμένοι λειτουργικά και θα έχουν διαφορετική είσοδο.

Στον πρώτο όροφο θα αναπτυχθεί το τμήμα των νηπίων με ισόγεια πρόσβαση, στο δεύτερο το τμήμα των βρεφών, ενώ στον τρίτο τα γραφεία του σταθμού.

Στον τρίτο όροφο, επίσης, θα αναπτυχθεί το ειδικό διαμέρισμα με κουζίνα, καθιστικό και δύο δίκλινα υπνοδωμάτια, στον τέταρτο όροφο το οικοτροφείο με τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό, και στον πέμπτο όροφο τα γραφεία της διεύθυνσης, της γραμματείας και του γραφείου προσωπικού, καθώς και αίθουσα εκδηλώσεων-σεμιναρίων.

Στο ισόγειο θα υπάρχει πυλωτή και χώρος στάθμευσης για πέντε αυτοκίνητα, και στο υπόγειο οι αποθήκες.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.670.000 ευρώ και η δαπάνη καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο.