Ολοκληρώνεται αύριο το Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης- Συκεών

109

9/4/2014

Ολοκληρώνεται αύριο (10.4) το Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που οργανώνει το Γραφείο Παιδείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και την Περιβαλλοντική Αγωγή.

Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελ.Βενιζέλου 125) και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά είναι ανοιχτές και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάζονται τα αποτελέσματα περιβαλλοντικών μελετών και εργασιών που έχουν γίνει στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

Επίσης, στην Αίθουσα Τέχνης του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης, φιλοξενούνται έκθεση αφισών και κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και έκθεση φωτογραφίας των εκπαιδευτικών Α. Γιαννοπούλου, Π. Δουμπαλακίδη, Δ. Καραυγουστή και Χ. Προύσαλη.

Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τη συνεχή προβολή οπτικοακουστικού υλικού με θέμα: «Η χρήση των χαρτών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τις Ερευνητικές Εργασίες», από το Γ.Α.Κ. – Ι.Α.Μ. Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς .

Στο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής συμμετέχουν και τα Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού-Βερτίσκου, Έδεσσας-Γιαννιτσών, Κιλκίς, Ομηρούπολης Χίου, οι Φορείς Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, και το Γ.Α.Κ. – Ι.Α.Μ. Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.

«Πραγματικότητα ίδια με τα όνειρα των νέων…»

«Μια ζωή με περιβαλλοντικούς κινδύνους και απειλές δεν είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, κι εμείς πρέπει να εγγυηθούμε γι’ αυτό», τονίζουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά, και προσθέτουν: «Στο δήμο μας ζούμε την “πράσινη ανάπτυξη” και δημιουργούμε μια φιλική πόλη, προστατεύοντας τα δάση και τα άλση μας, δενδροφυτεύοντας κάθε ελεύθερη έκταση και εξασφαλίζοντας περισσότερους οργανωμένους χώρους αναψυχής. Προωθούμε την ανακύκλωση όλων των υλικών και την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Κατασκευάζουμε βιοκλιματικά σχολεία και δημοτικά κτίρια, εξοικονομώντας ενέργεια και κονδύλια. Οργανώνουμε, στηρίζουμε και προωθούμε δραστηριότητες από τους μαθητές μας, όπως το Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που στέλνει παντού και δυνατά τη φωνή των νέων, που “γεννά” την ελπίδα για το αύριο. Αγαπάμε και σεβόμαστε το περιβάλλον, θέλουμε και αγωνιζόμαστε για καλύτερη ποιότητα ζωής, για να είναι η πραγματικότητα ίδια με τα όνειρα των νέων μας».

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μιχελάκη σημειώνει ότι τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας. «Αρχές που υπερασπίζονται τη φύση και την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο και τα αστικά κέντρα, που οραματίζονται μια κοινωνία οικολογική».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Τετάρτη 9 Απριλίου
9.00π.μ.-10.00π.μ. 
• Παρουσίαση οδοιπορικού στην Κωνσταντινούπολη: «Η Παράδοση ως Εργαλείο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»
• Απολογισμός – Αξιολόγηση – Συμπεράσματα 
Δ. Μυλωνάς, σχολικός σύμβουλος ΠΕ09
• Προβολή φωτογραφικού υλικού
Παρουσίαση περιβαλλοντικού προγράμματος του Γενικού Λυκείου Ευκαρπίας
Συντονιστές προγράμματος: Π.Ε. Γ. Χατζηγεωργίου, Ε. Χατζησαμουηλίδου, Ε. 
Μαζαρακίδου, Χ. Καντερέ
10.00π.μ.–10.30π.μ. 
• Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια
1ο ΓΕΛ Συκεών 
Συντονίστριες προγράμματος: Π.Ε. Ε. Φιλίππου, Β. Τζίκα, Α. Πετρίδου, 
Φ. Μπουντά
2ο ΓΕΛ Νεάπολης 
Συντονιστές προγράμματος: Δ. Αλέστας, Α. Λιούκρα
10.30π.μ.–11.00π.μ. 
• Παρουσίαση του Δικτύου «Ενδιαφέρομαι, Ανακυκλώνω, Σκέφτομαι τον Συνάνθρωπο» (συλλογή πλαστικών καπακιών για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου), που αφορά σχολεία και φορείς, από το συντονιστή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, Στ. Κοψαχείλη
11.00π.μ.-11.30π.μ. 
• Συντονισμός του Δικτύου «Ενδιαφέρομαι, Ανακυκλώνω, Σκέφτομαι τον Συνάνθρωπο» στο Κιλκίς, από το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς 
Συντονιστικά σχολεία: Γυμνάσιο Σ.Σ. Μουριών και ΓΕΛ Σ.Σ. Μουριών Κιλκίς
• Παρουσίαση δράσεων στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου «Ενδιαφέρομαι, Ανακυκλώνω, Σκέφτομαι τον Συνάνθρωπο» από τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Σχολείου της Δ. Δ. Ε. του νομού Κιλκίς
11.30π.μ.- 1.00μ.μ. 
• Παρουσίαση της θεατρικής παράστασης με θέμα: «Αχαρνείς» 
Δίδαξε, συντόνισε και σκηνοθέτησε η εκπαιδευτικός Β. Κουμάτη.

1.00μ.μ.–1.30μ.μ. 
• Παρουσίαση του προγράμματος Π. Ε. του 4ου Γ/Σ Συκεών 
Συντονίστρια εκπαιδευτικός: Π. Χατζηκουκούτση
1.30π.μ.–2.00μ.μ. 
• Χορευτικό Συγκρότημα Εκπαιδευτικών του Ομίλου «Οι φίλοι της Φύσης»

Πέμπτη 10 Απριλίου
8.30π.μ.-2.00μ.μ. 
• Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 
• Δρώμενα – Εισηγήσεις