Λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις λαμβάνει το 5% των ασθενών

100

17/4/2014

Μία στις 20 ιατρικές διαγνώσεις είναι λανθασμένες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας αμερικανικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποBMJ Quality and Safety. Μάλιστα οι ερευνητές εκτιμούν ότι, οι μισές από αυτές τις παραπλανητικές διαγνώσεις μπορούν να έχουν ως συνέπεια κάποια σοβαρή επίπτωση στην υγεία.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Βετεράνων του Χιούστον, με επικεφαλής τον Δρ Χαρντίπ Σινγκ, αναπληρωτή καθηγητή του Κολεγίου Ιατρικής Baylor του Τέξας, υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο γύρω στα 12 εκατομμύρια αμερικανοί ενήλικοι παίρνουν λάθος ιατρικές διαγνώσεις.

Το συμπέρασμα προκύπτει από την δειγματοληπτική εξέταση ιατρικών αρχείων και στατιστική εκτίμηση πιθανών διαγνωστικών λαθών για το σύνολο του πληθυσμού, με δεδομένο ότι περίπου το 80% των ενηλίκων επισκέπτονται κάποιο γιατρό, κάθε χρόνο.

Για ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρκίνοι των πνευμόνων και του εντέρου, το εκτιμώμενο ποσοστό διαγνωστικού λάθους είναι πολύ κάτω από το 5%. Από την άλλη, λόγω πιθανών κενών στα ιατρικά αρχεία, οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι για το σύνολο των ασθενειών το ποσοστό διαγνωστικών λαθών μπορεί και να υπερβαίνει το 5%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (δημόσιες Αρχές, νοσοκομεία, γιατροί) πρέπει «να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να διαπιστώνονται και να μειώνονται τα διαγνωστικά σφάλματα».

Και προηγούμενες μελέτες για την ασφάλεια των ασθενών είχαν εστιάσει στα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία, ωστόσο η νέα έρευνα αναδεικνύει γενικότερα το πρόβλημα των λανθασμένων διαγνώσεων από τους γιατρούς (ιδιώτες, κλινικούς και άλλους).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή