Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για εμβόλια, περίθαλψη μεταναστών και ηλεκτρονική υγεία

157

29/4/2014

Η ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα που αφορούν στις πολιτικές Υγείας στην Ευρώπη αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες υπουργούς Υγείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άτυπο Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε την Τρίτη 29 Απριλίου, στην Αθήνα. 

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, διαπίστωσαν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών στους τομείς των εμβολιασμών, την υγειονομική παρακολούθηση των μεταναστών και αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας. 

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία, Τόνιο Μποργκ διευκρίνισε ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να έχουν απαντήσει εάν επιθυμούν την ένταξή τους στο προαιρετικό πρόγραμμα κοινής παραγγελίας εμβολίων. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως στόχο τόσο την εξοικονόμηση χρημάτων, όσο και την ασφάλεια των πολιτών. 

«Υπάρχουν χώρες που έχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις για την κεντρική προμήθεια των εμβολίων και άλλες που ίσως χρειαστεί να το ‘περάσουν’ από τα κοινοβούλια τους, αλλά εκτιμώ ότι τελικά οι περισσότερες θα συμφωνήσουν» επεσήμανε ο κ. Μπόργκ.

Αναφορικά με την πολιτική Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά, αφού τα κονδύλια που απαιτούνται εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τη γεωγραφική θέση της κάθε χώρας». 

«Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί στη χώρα μας 150 εκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη των μεταναστών» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, που σύμφωνα με τις αποφάσεις του άτυπου συμβουλίου, είναι δικαίωμα κάθε μετανάστη η πρόσβασή του στην υγεία, η ανάγκη για ειδικές υπηρεσίες περίθαλψης παιδιών και εγκύων, αλλά και καταγραφή συγκεκριμένων οδηγιών για νοσήματα.

Ευρωπαϊκά «εύσημα» στην ελληνική μεταρρύθμιση υγείας
Ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας μιλώντας για την βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, αλλά και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μέτρα που συνέβαλαν, όπως είπε, «ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για τους ανασφάλιστους». 

Από την πλευρά του, ο Α. Γεωργιάδης εξήγησε ότι στόχος είναι, άμεσα όλοι οι ανασφάλιστοι στη χώρα που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και στα φάρμακα που χρειάζονται και υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι «ο βρετανός ομόλογος, μού είπε στο συμβούλιο κάτι που στη χώρα του θεωρείται αυτονόητο και εδώ ακόμα διαφωνούμε για το αν είναι σωστό ή λάθος. Αφορά τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων. Στη Βρετανία είναι 83% και στη χώρα μας μόνο 20%, αυτό τα λέει όλα»