Ενημερωτική εκστρατεία για την Ηπατίτιδα C με δωρεάν εξετάσεις

88

29/4/2014

δωρεάν εξετάσεις για την ηπατίτιδα C και τον ιό HIV που προκαλεί τοAIDS θα μπορούν να πραγματοποιήσουν όσοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης το επιθυμούν, στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας για την Ηπατίτιδα C «C-αφορά. Μην την αγνοείς. Εξετάσου».

Πρόκειται για μια ενημερωτική πρωτοβουλία του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», η οποία σηματοδοτείται από την τοποθέτηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης του γράμματος «C» την εβδομάδα από 26 Απριλίου έως και 2 Μαΐου. 

Πρόκειται για μια κατασκευή δύο περίπου μέτρων, που στόχο έχει να προκαλέσει το ενδιαφέρον των περαστικών. Το κίτρινο γράμμα C, θα φέρει πάνω του το μήνυμα «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και το 80% από αυτούς, δεν το γνωρίζει» και θα τοποθετηθεί σε πέντε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, στις περιοχές: Πλατεία Αριστοτέλους, Πλατεία Ναυαρίνου, Λευκός Πύργος (παραλία), Καμάρα, Τσιμισκή και Παύλου Μελά γωνία. 

Στον χώρο όπου θα έχει τοποθετηθεί το κίτρινο γράμμα C, εθελοντές του συλλόγου «Προμηθέας», του Thess Checkpoint και των οργανώσεων HOMOphonia Thessaloniki Pride, Thessaloniki Pride και Good As You(th) θα πραγματοποιήσουν και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. 

Παράλληλα, για ένα μήνα θα προβάλλεται από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, σχετικό κοινωνικό μήνυμα με τη σημασία της ενημέρωσης για αυτήν την -όχι και τόσο σπάνια τελικά- νόσο.

Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η παράλληλη προτροπή προς το ευρύ κοινό, να προχωρήσει σε εξέταση για την Ηπατίτιδα C. Στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία με το Thess Checkpoint, δωρεάν εξετάσεις για την ηπατίτιδα C και τον HIV.

Το ThessCheckpoint είναι μια σταθερή μη-κλινική δομή πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τη σεξουαλική υγεία, που απευθύνεται στο σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό. Προσφέρει δωρεάν, γρήγορο και ανώνυμο τεστ για HIV και ενημέρωση για ασφαλέστερο σεξ. Το Thess Checkpoint βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αλεξάνδρου Σβώλου 15). Είναι εύκολα προσβάσιμο και λειτουργεί Τρίτη έως Σάββατο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα. Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού 2310 282 284. www.thesscheckpoint.gr

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία του παρέχει ενημέρωση, πληροφόρηση και υποστήριξη στους ανθρώπους και στις οικογένειες αυτών που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος.