Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα παιδιά στο δρόμο από τις ΜΚΟ “ΑΡΣΙΣ” και “PRAKSIS”

158

11/4/2014

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας των Παιδιών στο δρόμο, για 3η χρονιά φέτος το Mobile School, το Κινητό Σχολείο των Μ.Κ.Ο. PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ «παρκάρει» στο Λευκό Πύργο προσκαλόντας σας, σε εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους.

Το Σάββατο 12 Απριλίου από τις 11:00 το πρωί έως και τις 20:00 το απόγευμα η πλατεία του Λευκού Πύργου θα γεμίσει με χαμόγελα παιδιών και παιχνίδια απο το Κινητό Σχολείο. Συγκεκριμένα παιδιά όλων των ηλικιών θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν και να παρακολουθήσουν:
· Δημιουργικά εργαστήρια με το Κινητό Σχολείο.
· Παράσταση Κουκλοθεάτρου από τις Μαριονέτες Εν Δράσει.
· Καλλιτεχνικά εργαστήρια από τους εθελοντές των οργανώσεων και το Πειραματικό Λύκειο.
· Ψυχαγωγικά παιχνίδια με κλόουν.
· Μουσική το απόγευμα από τους «Greg Pitsis Anatolia Band» και «Joey και οι Ξεκούρδιστοι».

Το Mobile School είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από το Βελγικό οργανισμό Mobile School για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τη δουλειά στο δρόμο (street work) που βασικό στόχο έχει την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Το πρόγραμμα Mobile School ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2009 με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS. Πραγματοποιεί παρεμβάσεις στους οικισμούς Ρομά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με στόχο την προσέγγιση παιδιών που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη, μέσα από μια δράση καθολικής αποδοχής και υποστήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους.

ΜΚΟ PRAKSIS
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, έχει σαν κύριο στόχο τo σχεδιασμό, την εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.

Με βάση τα δύο Πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Αθήνα και Πειραιά) και το Κέντρο Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάτρα, δραστηριοποιείται σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Μυτιλήνη και Πάτρα προσφέροντας εδώ και 18 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε γηγενείς άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, ασυνόδευτους ανήλικους, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες.

Με τις Ιατρικές Κινητές της Mονάδες, έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Β. Ελλάδα και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες, προσφέροντας πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική κάλυψη και νομική υποστήριξη, σε αλλοδαπούς που πιθανώς χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Με το μοναδικό πρόγραμμα ΣΥΝ στο ΠΛΗΝ αντιμετωπίζει τα οξύτατα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που πλήττουν μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Δύο είναι οι βασική άξονες προγράμματος: Ο Παρεμβατικός Άξονας με την λειτουργία Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής αστέγων σε Αθήνα και Πειραιά και ο Προληπτικός Άξονας με την λειτουργία Προγράμματος στήριξης ελληνικών οικογενειών που κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άστεγες.

Με Κινητές Μονάδες Εξέτασης, παρέχει δωρεάν εξετάσεις με το στοματικό υγρό (όπου το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 λεπτά) για τον ιό του H.I.V και την Ηπατίτιδα C. Λειτουργεί επίσης, σε 24ωρη βάση, τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης – 800 11 11 600 – για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον H.I.V.
Υλοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ποικίλα ζητήματα όπως Ηπατίτιδα και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες της Μ.Κ.Ο PRAKSIS :
– Υπηρεσίες Υγιεινής (Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων)
– Άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη
– Ψυχολογική υποστήριξη
– Κοινωνική υποστήριξη
– Εργασιακή συμβουλευτική και προώθηση στην εργασία
– Νομική συμβουλευτική
– Στέγαση
– Εκστρατείες ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης
– Παρέμβαση Δημόσιας Υγείας (κινητές ιατρικές μονάδες)
– Δωρεάν εξετάσεις για τον HIV και την Ηπατίτιδα C,B

Κεντρικά Γραφεία- Κοινωνική Κατοικία : Στουρνάρη 57 & 3ης Σεπτεμβρίου, 104 32 Αθήνα,
Τηλ: 210.5205200, Fax: 210.5205201
Πολυϊατρείο Αθήνας : Παιωνίου 5 & Αχαρνών, 104 40 Αθήνα,
Τηλ: 210.8213704, Fax: 210.8213713
Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης : Αρκαδιουπόλεως 1& Αγ. Δημητρίου, 546 32 Θεσ/νίκη
Τηλ: 2310.556145, Fax: 2310.551730
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων Αθήνας : Δεληγιώργη 26-28, 104 37 Αθήνα, τηλ: 210 5244574
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων Πειραιά: Ζωσιμαδών 44, 185 31 Πειραιάς,
τηλ: 6985866432
Κέντρο Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων- ΣΤΕΓΗ PLUS (+), Αθήνα : Σκιάθου 89, τ.κ 11 255 Αθήνα,
τηλ: 210 2022388
Κέντρο Φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών και ασυνόδευτων ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS (+), Συνδιαχείριση: PRAKSIS και ΕΕΣ, Πάτρα: Σατωβριάνδου 17 και Ρήγα Φεραίου 18, τκ 26223 Πάτρα
Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πάτρα : Τσαμαδού 38, 262 22 Πάτρα
Τηλ: 2610 321933
Email : info@praksis.gr , url: www.praksis.gr

Η ΑΡΣΙΣ -Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Γραφεία και δομές της λειτουργούν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Μακρυνίτσα Πηλίου, Αλεξανδρούπολη και Τίρανα. Αναπτύσσει δράσεις, υπηρεσίες και προγράμματα για την προστασία των νέων και των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο περιθωριοποίησης, θυματοποίησης και αποκλεισμού, καθώς και για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων (άστεγοι, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά, κρατούμενοι φυλακών).
Έχει μακρόχρονη εμπειρία στην καταγραφή των παιδιών που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο και εργάζονται και επαιτούν στο δρόμο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο street work, καθώς και στην υποστήριξή τους και στην προστασία των δικαιωμάτων τους.