Εκδήλωση για τη νανοτεχνολογία στο πλαίσιο του Cafe Scientifique

73

25/4/2014

Την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, και τα προηγμένα υλικά που αξιοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, πραγματεύεται η έβδομη ομιλία, ανοικτή για το κοινό, του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique την Τρίτη 29 Απριλίου, με ομιλητή τον Κώστα Γιαννακόπουλο, επιστημονικό συνεργάτη στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Τομέα Μικροηλεκτρονικής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Ο Κώστας Γιαννακόπουλος είναι Φυσικός, απόφοιτος του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κάνοντας επιστημονική έρευνα για ένα μεγάλο αριθμό νέων υλικών. Εδώ και ένα χρόνο ασχολείται με την προώθηση του τομέα αυτού σε όλη την Ευρώπη (materialsfuture.eu). 

Η υψηλή τεχνολογία είναι αναμφισβήτητα ένας από τους κυριότερους παράγοντες που καθορίζουν τις παγκόσμιες ισορροπίες αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Ποια είναι, όμως, τα βασικά εργαλεία που ο άνθρωπός χρησιμοποιεί για να αναπτύξει τις νέες τεχνολογίες; Η απάντηση βρίσκεται στα Προηγμένα Υλικά, από τις εφαρμογές των οποίων προέρχεται το 70% των νέων τεχνολογικών προϊόντων! Για τη δημιουργία και τη χρήση τους, βασιζόμαστε σε γνώσεις από σχεδόν όλα τα επιστημονικά πεδία, τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία κτλ. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα που κάνουν πολυλειτουργικό ένα κινητό τηλέφωνο, οι σκληροί δίσκοι, τα βιοτσίπ και τα στοχευμένα φάρμακα (που υπόσχονται έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με ελάχιστες παρενέργειες), τα «πράσινα» κτίρια και τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα νέα αεροπλάνα (που καταναλώνουν λιγότερα από τα μισά καύσιμα), είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές των Προηγμένων Υλικών. 

Στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη και δραστήρια κοινότητα επιστημόνων που ασχολείται με τα θέματα αυτά, κυρίως σε ερευνητικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, σχεδόν πάντα όταν μιλάμε για υψηλή τεχνολογία αναφερόμαστε σε χώρες που έχουν τη φήμη πρωτοπόρων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Αγγλία ή η Ιαπωνία. Κι όμως, η ανάπτυξη μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας είναι δίπλα μας και για όλους, αρκεί να την επιδιώξουμε!

Οι ομιλίες του Cafe Scientifique, διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη (19:00). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Cafe Scientifique συμμετέχει και στο πρώτο Athens Science Festival που θα πραγματοποιηθεί από 30 Απριλίου ως 4 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.