Δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου η υγεία των δοντιών

147

10/4/2014

Οι περιοδοντικές παθήσεις και η ουλίτιδα αποτελούν δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Preventive Cardiology.

Αντίθετα, όσο περισσότερα χρόνια διατηρούν καλή στοματική υγεία οι άνθρωποι, τόσο μικρότερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Όλα Βέντιν του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, στη Σουηδία, μελέτησαν στοιχεία για 15.828 άτομα με καρδιολογικά προβλήματα από 39 χώρες, συσχετίζοντας την υγεία των δοντιών με την κατάσταση της καρδιάς.

Η ανάλυση έδειξε ότι η κακή υγεία των δοντιών (λιγότερα εναπομένοντα δόντια, μάτωμα ούλων) είναι συχνότερη στα άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια. Αντίθετα, η καλύτερη υγεία των δοντιών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου (χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου, LDL («κακής») χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, καθώς και μικρότερο σωματικό βάρος).

Επίσης ο διαβήτης και το κάπνισμα εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ όσων έχουν περισσότερα και πιο υγιή δόντια. Ακόμη, οι τελευταίοι έχουν γενικά ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας δοντιών και ουλίτιδας εμφανίζονται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Συνολικά, με βάση το δείγμα των 15.828 καρδιοπαθών, ένας στους τέσσερις (26%) ματώνει τα δόντια του, όταν τα βουρτσίζει. Το 16% δεν έχουν καθόλου δόντια και το 41% των καρδιοπαθών έχουν σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για την αξιολόγηση της υγείας των δοντιών σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, η οποία δείχνει τη συνύπαρξη κοινών παραγόντων κινδύνου τόσο για τα δόντια, όσο και για την καρδιά. 

Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η υγεία των δοντιών πρέπει να θεωρείται χρήσιμος δείκτης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Πάντως, σύμφωνα με τον Δρ Βέντιν, «αν και η σαφής σχέση ανάμεσα στην υγεία των δοντιών και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο δείχνει ότι η περιοδοντίτιδα συνιστά παράγοντα κινδύνου για καρδιακό νόσημα, δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει ακόμη υπό συζήτηση κατά πόσο όντως η περιοδοντίτιδα αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Η νέα έρευνα πάντως επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο, συνεπώς συνιστάται η καλή υγιεινή των δοντιών ως προληπτικό μέτρο για την υγεία της καρδιάς.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή