Αυξάνονται οι θάνατοι από καρκίνο στο πάγκρεας και τους πνεύμονες

141

24/4/2014

Αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά θνησιμότητας του καρκίνου του παγκρέατος και στα δύο φύλα και του πνεύμονα στις γυναίκες, την ίδια στιγμή που οι θάνατοι από τις άλλες μορφές καρκίνου μειώνονται.

Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα, εκτιμάται ότι φέτος 41.300 άνδρες και 41.000 γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο του παγκρέατος στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές από την Ιταλία και την Ελβετία που διεξάγουν τη μελέτη, «τα αυξημένα ποσοστά θανάτου συνιστούν πηγή ανησυχίας, επειδή γι’ αυτό τον καρκίνο η πρόβλεψη είναι δυσοίωνη, με λιγότερο από 5% των καρκινοπαθών να επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Καθώς τόσο λίγοι ασθενείς επιβιώνουν, η αύξηση στους θανάτους σχετίζεται στενά με την αύξηση των σχετικών περιστατικών. Αυτό καθιστά τον καρκίνο στο πάγκρεας προτεραιότητα για την αναζήτηση καλύτερων τρόπων πρόληψης, ελέγχου και θεραπείας».

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η κατανάλωση αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό παγκρεατικού καρκίνου αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της νόσου, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια υποσχόμενη θεραπεία. Όπως αναφέρει στο διεθνές αναγνωρισμένο περιοδικό ογκολογίας «Annals of Oncology», ο επικεφαλής καθηγητής Κάρλο Λα Βέκια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, «ουσιαστικά, η πρόληψη αποτελεί την μόνη δυνατότητα, με πρώτη προτεραιότητα τη διακοπή του καπνίσματος, σε συνδυασμό με την μείωση του βάρους και του διαβήτη. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον ιταλό ογκολόγο, στο κάπνισμα αποδίδεται λιγότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου και σε όλες μαζί τις υπόλοιπες αιτίες άλλο ένα 10%. Συνεπώς, όπως τονίζει, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να ανακαλύψουμε και άλλες πιθανές αιτίες».

Τα ποσοστά πτώσης της θνησιμότητας από καρκίνο ανέρχονται σε 7% για τους άνδρες και 5% για τις γυναίκες. Συνολικά από καρκίνο προβλέπεται ότι το 2014, στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -πλην της Κροατίας- θα πεθάνουν 1.323.600 άνθρωποι, εκ των οποίων 742.500 άνδρες και 581.000 γυναίκες. Αν και σε απόλυτους αριθμούς οι θάνατοι από καρκίνο εμφανίζονται αυξημένοι σε σχέση με το 2009, λόγω και της σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης, παρ’ όλα αυτά τα ποσοστά θνησιμότητας εμφανίζουν διαχρονική πτωτική τάση. Αναλυτικότερα, ενώ το 2009 καταγράφηκαν 148,3 θάνατοι ανδρών και 89,1 θάνατοι γυναικών ανά 100.000 κατοίκους, το 2014 οι αντίστοιχοι θάνατοι προβλέπεται να υποχωρήσουν σε 138,1 για τους άνδρες και 84,7 για τις γυναίκες ανά 100.000 κατοίκους.

Το έτος κατά το οποίο οι θάνατοι από καρκίνο έφτασαν στο αποκορύφωμα τους ήταν το 1988. Έκτοτε, έχει σημειωθεί μείωση 26% στη θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ των ανδρών και 20% μεταξύ των γυναικών. Στους άνδρες της Ευρώπης, η θνησιμότητα από τις τρεις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα, του εντέρου και του προστάτη εκτιμάται ότι θα εμφανίσει μείωση 8%, 4% και 10% αντίστοιχα μεταξύ των ετών 2009 και 2014. Στις γυναίκες, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα και εντέρου θα εμφανίσουν πτώση κατά 9% και 7% αντίστοιχα, οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα θα αυξηθούν κατά 8% – κάτι που κυρίως αποδίδεται στο κάπνισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλ’ αυτά οι θάνατοι από καρκίνο παραμένουν αρκετά περισσότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, μειώνονται ταχύτερα, κυρίως λόγω της διαφορετικής καπνιστικής ιστορίας των δύο φύλων. Ενώ οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες έφθασαν στο αποκορύφωμά τους στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και έκτοτε μειώνονται, στις γυναίκες αντίθετα οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνουν, καθώς οι γενιές γυναικών που άρχισαν να καπνίζουν στις «δεκαετίες της απελευθέρωσης» του ’60 και του ’70, εμφανίζουν πλέον καρκίνο.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! Ο θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα θα αποτελέσει τη νούμερο ένα αιτία θανάτου για τις Ευρωπαίες μέσα στα επόμενα χρόνια, αφήνοντας τους θανάτους από καρκίνο του μαστού στη δεύτερη θέση.