Ένας μικρός κήπος “άνθισε” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

146

16/4/2014

Το πρώτο “GreenSpot” στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε σήμερα από τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Το “πράσινο σημείο” θα βρίσκεται στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού 4-5 και θα προσφέρει μια ανάσα πρασίνου στους περαστικούς.

Η ιδέα του “GreenSpot” ανήκει σε δύο νέα παιδιά, τον Δημήτρη Θεοδωράκο και την Μαριάννα Συμεωνίδου, που είδαν κάτι ανάλογο στο εξωτερικό και θέλησαν να το φέρουν και στην πόλη τους.

“Πριν από λίγες εβδομάδες, ήρθε μια ομάδα νέων εθελοντών με αυτή την πρόταση βρήκα ότι ήταν καταπληκτική και προχωρήσαμε. Νομίζω είναι κάτι πρωτοποριακό που γίνεται σε άλλες πόλεις του κόσμου όπως το Σαν Φρανσίσκο, για να δείξουμε ότι οι πολίτες νοιάζονται και τη θέση κάποιου αυτοκινήτου καλύπτει τώρα ένα όμορφο αντικείμενο με πράσινο” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Το “GreenSpot” στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, είναι μόνο η αρχή καθώς στις προθέσεις του δήμου είναι, αυτή η ιδέα να επεκταθεί και να ομορφύνει και άλλες γειτονιές της πόλης.

Τα «GreenSpots» αποτελούν μικρούς φορητούς κήπους με πυκνή φύτευση, οι οποίοι τοποθετούνται στην άκρη του δρόμου, καταλαμβάνοντας μία θέση ελεγχόμενης στάθμευσης. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Ανάλογα με τη μετακίνηση θα εναλλάσσεται και το φυτοτεχνικό υλικό με εποχιακά φυτά. Επιπλέον, η κατασκευή έχει προβλεφθεί να λειτουργεί και ως στοιχείο αστικού εξοπλισμού, καθώς μπορεί να χρησιμοποιείται σαν κάθισμα, επιτρέποντας στους περαστικούς να ξεκουραστούν.

Η ιδέα των «GreenSpots» εντάσσεται σε μια ευρύτερη καμπάνια υπό τον τίτλο «ReactNow 4 Thess», για την υλοποίηση της οποίας ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με το περιοδικό «Επιλογές». Χορηγοί της δράσης είναι η εταιρία «MED», τα φυτώρια «Βασιλειάδη» και το γραφείο οπτικής επικοινωνίας «elmo+savvidis».

Πηγή:.thestival.gr